I løpet av årets tre første måneder ble det født 13.690 barn i Norge, noe som er nesten 700 flere enn i samme periode i 2020.

Folketallet økte med 7400 i første kvartal

Det var 700 flere fødsler i Norge i første kvartal i år enn i samme periode i fjor, og folketallet økte med 7400, viser tall fra SSB.

– Det siste året har vi sett store endringer i befolkningsutviklingen, sier rådgiver Magnus Haug i SSB.

I løpet av årets tre første måneder ble det født 13 690 barn i Norge, noe som er nesten 700 flere enn i samme periode i 2020, viser statistikken.

Skjedde under koronaen

Tallet på fødsler økte for kvinner i alle aldersgrupper mellom 29 og 49 år.

Fødselsøkningen begynte i desember i fjor – nærmest nøyaktig ni måneder etter at de første koronatiltakene ble innført. I helsekriser og økonomisk usikre tider pleier fødselstallene å synke, men så langt viser tallene at det motsatte har skjedd i Norge, melder SSB.

Hvis utviklingen fortsetter, kan den fallende fruktbarhetstrenden snu i 2021.

Fraflytting fra sentrum

I tillegg viser statistikken at dødeligheten også har sunket kraftig. Det døde 10 100 personer i årets første kvartal, noe som er 700 færre enn i samme periode i fjor.

– Nedgangen i dødeligheten og oppgangen i fødsler ga et fødselsoverskudd på 3600 personer i første kvartal. Det er det høyeste overskuddet i et førstekvartal siden 2014, sier Haug.

Nedgangen i dødeligheten var spesielt tydelig blant menn som var 90 år eller eldre, ifølge Haug.

Også fraflytting har påvirket befolkningsveksten.

I de mest sentrale kommunene i landet har flere flyttet ut enn inn, noe som er svært uvanlig. Bergen, Stavanger og Kristiansand er eksempler på dette. Oslo skilte seg spesielt ut blant de største kommunene, med en stor økning i utflyttere sammenlignet med året før.

I tillegg har det vært langt mindre innvandring i år på grunn av strenge koronatiltak.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS