Se 3D-skriveren printe deig og lage glasur til småkakene. Forskere har nå videreutviklet 3D-printeren slik at den også kan printe spiselige ting.
LisbethSvalgaardjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
(Video fra Fab@home viser hvordan printeren påfører glasur på en småkake og printer småkakedeig)
Forskere og studenter fra Cornell University i USA har, i samarbeid med The French Culinary Institute i New York, utviklet 3D-printeren slik at man bare kan koble den til datamaskinen, trykke «print» og lene seg tilbake og vente på maten.
Forskerne har klart å printe spiselige ting av både sjokolade, ost, hummus, kalkun, muslinger og selleri.
Mat på tube
Men det må mer utvikling til før det kan kalles hurtigmat.
Før man kan gå i gang med matlagningen, må man nemlig konstruere flere maler.
Først lages en solid mal av plast eller lignende, og deretter en mal av malen som kan knekkes eller brytes, slik at man kan få ut maten igjen. Den siste formen lages blant annet av sukker eller stivelse.
Matvarene blandes til en flytende masse som helles deretter på tuber og kobles til skriveren.
Når skriveren settes i gang, sprøytes maten forsiktig ut i en liten stråle, og skriveren justerer både mengde og bevegelse slik at maten kan formes i lag og struktur.
For å greie det trenger datamaskinen tre opplysninger - en beskrivelse av formen, hvordan formen skapes og hvordan materialet, altså maten, fungerer.
Når beskrivelsene er opprettet og den flytende maten er fylt på tubene, kan man bare lene seg tilbake og vente på maten.
Amerikansk begeistring – dansk kulde
Direktøren ved French Culinary Institute, Dave Arnold, er begeistret for de nye mulighetene.
– Jeg forestiller meg at man kan printe virkelig interessante strukturer i maten. Forestill deg at man kan lage mat som absorberer saus som en sopp. Det ville være flott, sier han til CNN.
Alan Friis er forsker i matvareteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, og han er ikke like begeistret.
– Det minner jo litt om ostepop, hvor man har hakket noe til det ugjenkjennelige, frityrstekt det, og så popper det opp igjen som en ostereke. Det er lang vei til en egentlig rett, sier han.
Er det en ny matrevolusjon?
Annonse
Leder av prosjektet, student Jeffrey Lipton, har imidlertid store forhåpninger for prosjektet.
– Dette vil gjøre det samme som e-post gjorde for lynrask kommunikasjon. Forestill deg at du kunne få tilsendt oppskriften på din mors eplekake på e-post, og så printe den ut med det samme. Eplekaken hennes blir så tilgjengelig som en beskjed på Facebook-veggen din, sier han.
Men man må spørre seg om det er den riktige veien å gå, sier Friis.
– Er det likegyldig om man skreller eplene selv og baker en kake? Er det nok at produktet ligner eplekake og smaker av eplekake, men ikke er virkelig eplekake? Jeg mener nei, sier matvareforskeren.
Bygg din egen matprinter
Man har fremdeles ikke funnet ut hvordan man tilbereder maten mens den printes.
Men med små termotepper kan forskerne kjøle eller varme opp ingrediensene til en viss grad. Og det gjør at muligheten for å skape nye teksturer i maten er på plass.
Studentene har blant annet hatt suksess med å bake kaker med bokstaver i – noe som ikke er mulig ellers.
Og Friis medgir at hele prosjektet er interessant.
– Det er jo spennende, det er det virkelig. Men printeren er nok mer til dekorasjoner enn til egentlige måltider, sier han.
Forskerne og studentene har lagt hele oppskriften på den matlagende printeren ut på nettet, så hvis du har mot på å bygge din egen printer, kan du finne veiledningen her.