Annonse

Kan man løfte en ball uten å røre den?

En gruppe doktorgradsstudenter vil gjøre den digitale verden mer fysisk.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede i vår tidlige barndom lærer vi å interagere med objekter. Men når vi skal bruke en datamaskin, må vi starte fra begynnelsen.

Vi blir bedt om å glemme alt det vi vet om fysiske handlinger for å lære hvordan man for eksempel flytter en fil til en annen mappe.

– Vi vil gjøre alt dette mer håndgripelig, og derfor vil vi ha virkelige objekter som folk kan interagere med, som er koblet til digital informasjon, sier Daniel Liethinger.

Tangible computing kan best oversettes til håndgripelig IT. Det handler om å gjøre datateknologi så brukervennlig og intuitivt som mulig – ved hjelp av fysiske objekter.

Visualisering av data på en 3D-plattform

Daniel Liethinger har sammen med Sean Follmer skapt inFORM: En plattform som kan visualisere 3D-data.

inFORM består av 900 stenger med hver sin motor som er tilkoblet en datamaskin. Systemet kan visualisere et svart-hvitt 2D-bilde fra datamaskinen i 3D.

– Det er som å programmere et 3D-spill eller hvilken andre 3D-applikasjoner, forklarer Follmer.

Stengene kan også styres fra en Microsoft Kinect, som kan avspeile kroppens posisjon i en 3D-verden.

I videoen ser vi for eksempel at det er mulig å plukke opp en ball på denne måten.

Sammenvevet papir kan skifte hardhet

Et annet prosjekt fra MIT er jamShet, som fokuserer på endringen av tetthet i et materiale. Ved bruk av sammenvevet papir, en trykkluftspumpe og en rekke sensorer har de skapt en skjerm som skifter hardhet.

Når man trykker på skjermen, øker man friksjonen mellom lagene, og derfor stivner formen.

– Vi merker hvordan den blir plassert, eller hvordan man holder den, og da forteller vi pumpen at den skal fjerne luft på et spesifikt tidspunkt, forteller Lining Yao.

Forskningen ble skalert opp til å dekke et langt stykke jamShet, som kunne brukes som møbel, og til å involvere en sko som tilpasser seg, alt etter om man løper eller går.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS