Over 17 millioner sørafrikanere, rundt en tredel av befolkningen, har fått minst én vaksinedose. To doser kan gi en ganske god beskyttelse mot alvorlig omikron-sykdom. Her fra et sørafrikansk sykehus.

Sørafrikanske studier: To pfizer-doser gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom fra omikron

To Pfizer-doser gir 70 prosent beskyttet mot alvorlig omikron-sykdom, ifølge sørafrikanske studier. WHO er optimistiske etter rapporter om milde symptomer.

Studien er basert på nær 80.000 PCR-tester som er tatt i landet mellom 15. november og 7. desember.

– Vi er ekstremt oppmuntret av disse resultatene, sier Glenda Gray, som er leder for Sør-Afrikas medisinske forskningsråd (SAMRC).

Foreløpige resultater har antydet at omikronvarianten er langt mer smittsom enn de tidligere variantene.

Det har hersket stor tvil om hvor mye vaksinene beskytter mot denne varianten. Den nye studien antyder at to doser med Pifzer/Biontechs vaksine gir rundt 33 prosent beskyttelse mot selve smitten, mens den gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom.

For de tidligere variantene har vaksinen til sammenligning gitt en beskyttelse på 93 prosent mot alvorlig sykdom.

Forsiktig optimisme

Forskerne bak studiene advarer likevel om at kapasiteten på sørafrikanske sykehus er truet som følge av omikronsvariantens smittsomhet.

Koronasmitten har skutt i været i Sør-Afrika de siste ukene, og det er registrert rekordhøye smittetall den siste tiden.

Men Verdens helseorganisasjon (WHO) er nå «forsiktige optimister» etter rapporter om at omikronsmitten gir mindre alvorlig smitte og færre dødsfall enn de tidligere variantene, ifølge WHOs Afrika-avdeling.

Sør-Afrikas koronainnlagte pasienter består for det meste av uvaksinerte, forklarer professor Flavia i folkehelse ved Universitetet i Pretoria. I tillegg har innleggelsestiden blitt forkortet fra 9 til 4–5 dager sammenlignet med tidligere smittebølger.

Vaksineringen går tregt

Rundt 17 millioner sørafrikanere, en tredel av befolkningen, har fått minst én vaksinedose.

I forrige uke godkjente myndighetene å gi en tredje dose til alle fullvaksinerte over 18 år for å få bukt med den økende omikronsmitten.

Myndighetene har tidligere hatt som mål at rundt 70 prosent av befolkningen skulle ha fått minst én vaksinedose innen utgangen av året, men dette er nå flyttet til mars.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS