Kø utenfor et vaksinasjonssenter i Manchester. Britiske myndigheter har satt som mål å øke antall oppfriskingsdoser til 1 million per dag i kampen mot omikronvarianten.

Omikron­varianten er ikke mildere enn delta, ifølge britisk studie

Omikronvarianten av koronaviruset viser ingen tegn til å være mildere enn deltavarianten, viser en studie fra Imperial College i London.

Studien er basert på statistikk fra UK Health Security Agency and National Health Service, knyttet til folk som har testet positivt for koronavirus på PCR-tester i England mellom 29. november og 11. desember, melder Reuters.

– Omikron er forbundet med en 5,4 ganger høyere risiko for reinfeksjon, sammenlignet med delta, står det i studien, som ikke er fagfellevurdert ennå.

I studien fremkommer det også at vaksineeffektiviteten er på mellom 0 og 20 prosent etter to doser, og mellom 55 og 80 prosent etter en tredje dose.

– Denne studien bringer ytterligere bevis til bordet på hvordan omikron i betydelig omfang kan omgå immunitet som tidligere smitte eller vaksinasjon har gitt, sier studiens hovedforfatter Neil Ferguson.

– Dette betyr at omikron utgjør en stor og umiddelbar trussel mot folkehelsen, sier Ferguson videre.

Det er viktig å ikke overtolke dataene som forskerne sitter på så langt, mener Clive Dix, tidligere leder for UK Vaccine Taskforce.

– Konklusjonene som gjøres, er basert på å foreta slutninger rundt omikron der vi ennå ikke har tilstrekkelig datagrunnlag, sier Dix.

Han peker også på at noen av konklusjonene i den britiske studien, skiller seg fra omikrondata fra Sør-Afrika, der det kommer fram at vaksiner fungerer godt mot alvorlig sykdom og død. Han mener tallmaterialet først vil være sikrere om en måneds tid.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS