Annonse
Unge i 16-18-årsalderen opplevde mer psykiske plager under de strengeste koronarestriksjonene i løpet det første pandemiåret enn hva de gjorde ellers, ifølge en FHI-undersøkelse.

FHI: Unge hadde mer psykiske plager under og etter covid-karantene

I det første året med pandemi sa unge mellom 16 og 18 år at de opplevde mer psykiske plager under de strengeste restriksjonene, viser en undersøkelse.

Publisert

Det å være i eller ha vært i karantene, hang sammen med mer psykiske plager blant ungdom, viser Mor-, far- og barn-studien (MoBa) til Folkehelseinstituttet (FHI).

– Spesielt så det ut til at det å ha vært i karantene flere ganger hang sammen med mer symptomer på angst og depresjon, sier stipendiat Johanne Hagen Pettersen ved PsychGen Senter for genetisk epidemiologi og psykisk helse ved FHI.

I studiene fikk ungdommene fem spørsmål der de svarte på i hvor stor grad de var plaget av negative følelser.

Der 14 prosent av de som aldri hadde vært i karantene, svarte at de hadde alvorlige psykiske plager, var denne andelen 19 prosent hos de som hadde vært i karantene én gang. Andelen var 21 prosent både hos de som hadde vært i karantene flere ganger, eller som ennå var i karantene da de ble spurt.

Sammenhengen mellom karantene flere ganger og psykiske plager var sterkere blant 16-åringene, sammenlignet med 17- og 18-åringene og blant ungdommer fra familier hvor foreldrene hadde lavere utdanningsnivå.

– Det er likevel viktig å huske på at det kan være andre ting som forklarer de sammenhengene vi finner. Det er ikke sikkert det er det å være i karantene som i seg selv er årsak til økningen i mentale plager, sier Pettersen.

Av totalt 17.250 inviterte svarte 7787, altså 51 prosent, ved første datainnsamling, og deltakelsen falt til 17 prosent ved den sjette datainnsamlingen.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS