Alle medlemmene av Representantenes hus vil avgradere amerikanske etterretningsrapporter om koronavirusets opphav. På bildet koordineres transport av syke mennesker fra Wuhan til Beijing i april 2020, like etter pandemiens begynnelse.

USA frigir etterretnings­rapporter om hvor koronaviruset kommer fra

Representantenes hus i USA har enstemmig vedtatt å avgradere amerikanske etterretningsrapporter om opprinnelsen til koronaviruset.

De 419 ja-stemmene var siste steg før forslaget går til president Joe Bidens bord for hans signatur.

Rapportene som dermed frigis dreier seg blant annet om etterretning tilknyttet et virologiinstitutt i Wuhan.

Amerikansk etterretning har omtalt «potensielle forbindelser» mellom forskningen der og utbruddet av covid-19, men det amerikanske etterretningssamfunnet har ikke samlet seg om en felles teori om utspringet.

Ulike forklaringer

Noen tror en lekkasje fra et laboratorium er den mest sannsynlige opprinnelsen til viruset, mens andre tror det dreier seg om smitte fra dyr.

Det føderale politiet FBI kom i 2021 til at «laboratorie-teorien» var den mest sannsynlige – en konklusjon som ble omtalt som middels sikker.

Det amerikanske energidepartementet sluttet seg ifølge Wall Street Journal til den konklusjonen i en rapport i februar, men da het det at de har «lav tillit» til forklaringen.

Kan ta år

Samtidig mente fire andre etterretningsinstitusjoner og et føderalt etterretningspanel at smitte fra naturen trolig var årsaken. To institusjoner var usikre, ifølge avisa.

Eksperter mener det kan ta flere år før man kan peke sikkert på en årsak og at man kanskje aldri vil bli sikre.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS