Kortnytt

Hunder ser kanskje verden i farger likevel

4.8 2013 10:00

Tidligere har man trodd at hunder bruker lysstyrke, snarerer enn farge, når de skal skjelne mellom objekter. Nå har en russisk forskergruppe funnet at det kan være omvendt. Det skriver videnskab.dk, som refererer Discover Magazine.

Forskerne brukte fire farger; lys gul, mørk gul, lys blå og mørk blå, i et eksperiment. Forskjellen mellom de lyse og de mørke fargene var stor, noe som skulle sikre at hundene oppfattet forskjellen.

Så tok forskerne åtte utrente hunder og satte dem i en innhegning ute i dagslys. Der var det to fôrkasser med rått kjøtt i, men kun én av kassene var åpen. Hver kasse hadde to farger - en lys og en mørk - klistret på siden, så hundene kunne lære å assosiere enten fargen eller lysstyrken med belønningen. 

Så snudde forskerne eksperimentet. Hundene som var trent til å assosiere mørk gul med belønning, fikk nå to helt nye muligheter; lys gul eller mørk blå. Hundenes valg av kasse skulle avsløre om det var fargen gul eller lysstyrken (mørk) de assosierte med belønningen.

Hundene viste seg å gå etter fargen i 70 prosent av tilfellene. Over halvparten av hundene traff sin beslutning basert på farge hver eneste gang. Studien tyder på at hunder, som mange andre pattedyr med kun to fotoreseptorer, kanskje orienterer seg langt mer etter farger, enn vi før har trodd. (videnskab.dk)

Annonse