Hud - slik du aldri har sett den

En ny fototeknikk gjøre det mulig å lage ufattelig detaljerte bilder av celler i kroppen. Nå har slike portretter av menneskehud allerede røpet nye hemmeligheter om hvordan cellene virker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik ser ei hudcelle ut når den er avbildet med cryo-electron tomography."


 

Hvordan tar man egentlig nærbilder av saker som er så små at det er plass til tusenvis av dem inni et punktum?

Før har valget stått mellom å ta lysmikroskopbilder med dårlig oppløsning, eller å bruke teknikker hvor cella må prepareres så mye at den er langt fra sin naturlige tilstand.

Vanlige elektronmikroskopteknikker krever for eksempel at cellene måtte behandles med kjemikalier eller overtrekkes med metallbelegg.

Men nå har noen forskere fra European Molecular Biology Laboratorium (EMBL) funnet opp en helt ny teknikk, som de har kalt cryo-electron tomography.

Her kan forskerne rett og slett fryse ned cella slik den er, og så ta bilder fra flere sider. Til slutt settes bildene sammen til en fantastisk detaljert 3D-modell.

Lærerike detaljer

- Aldri før har det vært mulig å se tredimensjonale bilder av vev i sin naturlige tilstand ved så høy oppløsning. Vi kan se detaljer med størrelse på bare noen milliondels millimeter, sier leder av prosjektet, Achilleas Frangakis ved EMBL.

De nye bildene har allerede gitt ny kunnskap om huden vår. Et protein som var synlig på bildene var såkalt cadherin.

"Dette er et 3D-bilde av cadherin-molekyler. De grå og røde strukturene er kjente molekylmodeller av cadherin som forskerne har lagt inn i bildet."


 

Slike cadheriner sitter ved siden av hverandre i membranen som omslutter cella. De påvirker hverandre, trekker flere celler sammen og feste dem til hverandre.

- Vi kunne se vekselspillet mellom to cadheriner direkte, og dette avslørte hvor styrken til menneskehud kommer fra, sier Ashraf Al-Amoudi, en av forskerne på prosjektet.

- Trikset er at hvert cadherin har to bindinger, én til et molekyl på cella ved siden av og én til naboen.

Referanse:

A. Al-Amoudi1, D. Castaño Díez, M. J. Betts & A. S. Frangakis, The molecular architecture of cadherins in native epidermal desmosomes, Nature, vol 450, 6. desember 2007, s 832-839.

Powered by Labrador CMS