Tranebærtrøbbel

Det er alltid en begivenhet å motta siste nummer av Blyttia, Norsk botanisk forrenings tidsskrift. I den nyeste utgaven kan du lese en fornøyelig liten epistel om norske juiceprodusenters manglende innsikt i botanikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tranebær er nytt og trendy, så vidt vi forstår. Så nytt og trendy, at produsentene knapt vet hvordan planta ser ut, kan Blyttias redaktør, Jan Wesenberg fortelle. Han har sjekket hyllene hos Ultra, og funnet hele fem ulike typer tranebærjuice. To av produsentene, Maroc og Lerum, har imidlertid ikke skjønt bæret. På deres juicekartonger er det ikke bilde av tranebær, men av den nokså like planta tyttebær.

Elisabeth Larsen fra Tromsø kan fortelle at Tine har begått samme tabbe på sin tranebæryoghurt.

Men kanskje ligger det en plan bak? Noen er enkeltbærene på Lærums kartong er nemlig ekte tranebær - så den kan brukes pedagogisk, foreslår Wesenberg, som en instruktiv illustrasjon på forskjellene på de to, som sagt, nokså like bærene.

En ytteligere pikant detalj dukker opp i telefonsamtale med Wesenberg: Den nye norske tranebærjuicen er ikke juice av norske tranebær - men av amerikanske. Som er en annen art!

Men det ødelegger forsåvidt ikke det pedagogiske poenget…

Sjeldne planter

Og har du først fått tak i Blyttia, her er det mer å lese. Klaus Høyland skriver for eksempel en spennende liten sak om funn a v gatemelde (Chenopodium murale L.) cirka 50 meter nordøst for Hotell Norum, i Balchens gate i Oslo. Funnet er verdt omtale, skriver han, fordi bestanden synes å være stabil - hvilket ikke er vanlig, nord for Alpene.

Kristina Bjureke og Bård Bredesen forteller på sin side om utplanting av den sjeldne dvergtistelen (Cirsium acaule) på øya Padda, også den i Oslo. Selv om den etter sigende bare skal finnes villtvoksende ett sted i Norge, og følgelig er sjelden, likner den til forveksling på noe jeg stadig tråkker på (Au!) ute på plenen min her på Verdens Ende på Tjøme.

Kanskje jeg burde skaffe meg en flora?

Powered by Labrador CMS