Boka med svarene

Hvorfor går tida fortere jo eldre man blir? Hva gjør astronautene når de må på do? Og blir buret lettere når undulaten inni begynner å fly? "Kan kuer gå i trapper?" er boka som svarer på alt vi gjerne skulle visst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du, atte?

Foreldrene mine må ha blitt sprø av disse to små ordene. Ikke fordi glosene var særlig plagsomme i utgangspunktet, men fordi de som oftest ble etterfulgt av tilsynelatende trivielle spørsmål som man måtte være Einstein for å svare på.

- Du, atte, hvorfor koker melka over når ikke vannet gjør det? Hvorfor har Linda utovernavle og jeg innovernavle? Hvorfor er tisset gult?

- Hva ville egentlig ha skjedd hvis jeg falt inn i et sort hull, spurte jeg, og så satt vi der og lurte alle tre.

I slike situasjoner kunne det vært fint å hatt noen å spørre. Hadde vi bodd i England mellom 1993 og 2003 ville vi hatt det. Da eksisterte nemlig Science Line - stedet der vanlige folk fikk ekspertsvar på alle sine søkte spørsmål.

I dag er linja lagt ned, men de 16 000 svarene tjenesten rakk å gi, eksisterer ennå i den gigantiske databasen som fremdeles er tilgjengelig her.

16 000 svar er mye å kikke igjennom, men de litt latere nysgjerrigperene blant oss trenger ikke å fortvile. Nå er nemlig de beste godbitene blitt tilgjengelige på norsk, i boka Kan kuer gå i trapper?, redigert av Paul Heiney.

- Jeg hadde ikke kommet langt inn i de mange megabytene med kunnskap før jeg skjønte at jeg satt med svarene til alle de spørsmålene som hadde forfulgt meg hele livet, skriver Heiney i forordet.

Det kan nok stemme.

Alt du har lurt på?

Boka behandler en imponerende samling spørsmål av den typen vi alle har grublet over: Hvorfor hikker vi? Har eneggede tvillinger like fingeravtrykk? Hvorfor gråter vi når vi skjærer løk og hvorfor har møll denne fatale dragningen mot lyspærer?

I tillegg finner du en god del saker som du ikke visste at du lurte på, men som unektelig virker interessante når spørsmålet først er stilt. For eksempel hvorfor ullgensere krymper, og mens vi er inne på det, hvor mange sauer det trengs for å lage en genser.

"Kan kuer gå i trapper? Svaret finner du i boka ved samme navn."

Og hva med hvorfor vi blir så fort fulle av boblende champagne? Eller hvorfor vi blir sugne på sjokolade? Eller rett og slett hvordan hårgelé virker?

De store dilemmaene

Innimellom kommer også mer intrikate spørsmål, for dem som virkelig lurer. Hvorfor brenner for eksempel ikke vann, selv om det er laget av oksygen og hydrogen, som vitterlig er ingrediensene i knallgass?

Eller hva med dette: pupillene våre trekker seg sammen i sterkt lys, men utvider seg når vi blir seksuelt opphisset. Så hva skjer da når vi møter en ny flamme på stranda?

Boka gir til og med svar på hvor mye en menneskekropp ville ha kostet, hvis du måtte kjøpe alle grunnstoffene til den i løsvekt. Og om alt fast stoff i universet ville fått plass i en fyrstikkeske, dersom man bare kunne fjerne alle tomrommene inni atomene.

Stort sett enkelt

Svarene i boka er laget av et knippe entusiaster fra ulike fagfelt, med hjelp fra ekstra eksperter når sakene ble spesielt vriene. Forklaringene er stort sett enkle og lettfattelige, og rett som det er får du med noen ekstra kuriositeter på kjøpet.

I noen tilfeller vil du imidlertid sitte igjen med flere spørsmål enn svar. Og alle som ikke bruker ord som konveksjonsstrømmer og osmotisk trykk i dagligtalen må også forberede seg på ett og annet faguttrykk innimellom.

Noen få av spørsmålene vil heller ikke gi så stor mening fordi de handler om Silly Putty, custard-pulver og andre produkter som er vanligere i Storbritannia enn her.

Det samme gjelder enkelte uttrykk. Ordtaket Like enkelt som å falle av en tømmerstokk betyr nok ikke så mye for nordmenn fleste, og dermed har vel få av oss lurt på hvor lett denne ramlinga er også.

Morsom lesning

Siden boka er satt sammen av svar fra forskjellige personer vil det nok finnes en om annen motsetning blant forklaringene. Enkelte steder har fagfolka også falt for fristelsen og inkludert omstridte “sannheter”, som at andekvekk ikke lager ekko.

Men i det store og det hele er boka festlig og fin lesning som passer like godt på vorspiel som på hyttedassen, eller i en annen sammenheng hvor folk kan sitte og filosofere.

For det beste med Kan kuer gå i trapper? er kanskje ikke hvor opplyst du blir av alle svarene, men derimot hvor inspirert du blir av alle spørsmålene.

Kan kuer gå i trapper?
av Paul Heiney (red.)
Originaltittel: Can Cows Walk Down Stairs?
Utgitt i april 2006
Utsalgspris: kr 298,-
ISBN: 82-92741-03-8
Valentia Forlag

Powered by Labrador CMS