En dag for over hundre år siden ble det født en liten blek gutt under Afrikas brennende sol. Han hadde et helt univers inne i seg, som snart skulle trollbinde mennesker verden over. Er du nysgjerrig på hvem denne mannen egentlig var, kan du velge mellom to biografier på norsk.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Både Michael White og Humphrey Carpenter har beskrevet livet til John Ronald Reuel Tolkien, den konservative og strengt katolske professoren som hadde en hel ny verden pulserende under huden.
Hardt liv
De fem første årene av Tolkiens liv var uten tvil de mest eksotiske. Foreldrene hadde bosatt seg i Bloemfontein i Oranje-fristaten, og lille Ronald trådte sine første barnetrinn blant tistler og taranteller i den forblåste byen.
Men da faren døde i 1896 flyttet mora og de to små sønnene hennes tilbake til England. Den lille familien slet seg igjennom en grå og ofte trøstesløs tilværelse i samfunnets nedre middelklasse, og Tolkien var bare 12 år da mora døde av diabetes.
Til tross for en god akademisk utdannelse, og professorstilling ved universitetet i Oxford, ble Tolkien en gammel mann før han slapp å slite for å få endene til å møtes.
En ny verden
Om dagen jobbet han som professor og foreleser ved universitetet, men når solen svant og mørket la seg over England, tilbrakte han timer i intens diskusjon med andre forfattere, eller han satt bøyd over pennen og papirlappene på skrivebordet.
Der bleknet den virkelige verden for et stadig voksende indre univers, hvor fantastiske skikkelser og ukjente språk hadde fått eget liv.
Michael White
Michael White (tidligere turnémusiker for popgruppa Thompson Twins!), som blant annet har skrevet populære biografier om Isaac Newton, Leonardo da Vinci og Stephen Hawking, ga i 2001 ut biografien “Tolkien”. I 2002 kom boka ut på norsk.
White maler de ulike epokene i Tolkiens liv med sterke farger. Han beskriver den ene flyttingen etter den andre (Tolkien hadde over 20 forskjellige hjem i løpet av livet) i en underholdende og ofte dramatisk tone.
Man blir rett og slett litt overrasket over hvor medrivende fortellingen om den rare professoren er, til tross for at Tolkiens liv ikke akkurat var spekket med spektakulære hendelser og eventyrlige reiser.
Men boka er kanskje mer underholdende enn oppklarende, og kommer ikke så mye inn på hvordan Tolkiens liv og personlighet påvirket forfatterskapet. Innimellom pekes det på mulige sammenhenger, men den som håper på de store aha-opplevelsene, kan muligens bli skuffet.
Humphrey Carpenter
Den andre boka som finnes på norsk er Humphrey Carpenters “J.R.R. Tolkien - en biografi”. Den ble skrevet allerede i 1977, og ble oversatt til norsk i 2000. Denne var den første biografien som ble skrevet om forfatteren, og går fremdeles for å være den beste.
Carpenter har selv lest igjennom de utallige brevene Tolkien skrev igjennom livet, og satte et utvalg av dem sammen i boka “The letters of J.R.R.Tolkien”.
- Biografien virker svært solid kildemessig, sier Tolkienekspert Tone Almhjell, og samtidig kommer forfatteren under huden på Tolkien på en måte som gjør at spenningene i mannen blir klare. Carpenter trekker ingen slutninger når det gjelder meningen bak bøkene, men henviser flittig til ting Tolkien selv har sagt.