Påsken kan være idyllisk, men utfordringene kan være mange. Her gir forskerne sine tips til påsken. (Illustrasjonsfoto: my nordic / Shutterstock / NTB scanpix)

Ti ekspertråd for påsken:
Slik takler du alt fra skismurning til svigermor

Her er ekspertenes beste råd til hvordan du skal overleve både skredfare, bakglatte ski, og ei uke på hytta med storfamilien.

Det er mye å glede seg til i påskeferien; blanke fridager der du kan senke skuldrene, la sola varme et vinterblekt ansikt på fjellet, og nyte god mat og hyggelig selskap med familie og venner.

Men vi vet alle at det ikke alltid blir slik. Sola uteblir, det blir regn og sludd, og du befinner deg innestengt i ei lita hytte langt til fjells sammen med sære svigersøstre, bedrevitende onkler og masete nieser, og det eneste stedet du får litt fred og ro, er på hyttedoen.

Ikke rakk du å pakke med deg en god bok heller. Og hvis du endelig kommer deg ut på tur, så er skiene bakglatte, og du banner deg svettende og klamrende til skistavene opp til toppen av fjellet, der du akkurat rekker å se turfølget ditt vinke farvel før de setter utenfor fjellet igjen – med nistematen din i sekken.

I verste fall utløser du for sikkerhets skyld et snøskred på vei ned.

Men fatt håp! Her får du servert vitenskapelig dokumenterte råd for å unngå små og store kriser i påsken.

Her er forskernes ti påskevettregler:

1. Planlegg hytteturen og meld fra om dine behov

Hyttetur er synonymt med nordmenns favorittord, koselig, men kan også by på utfordringer om man er mange sammen på lite plass, over lang tid.

– Det er lurt å tenke gjennom hvor lenge det er hyggelig å være tett sammen, så mitt første råd er rett og slett å begrense varigheten av oppholdet, sier psykolog Catharina Elisabeth Arfwedson Wang.

Hun psykologspesialist og professor i klinisk psykologi ved UiT Norges arktiske universitet.

Wang forteller at rent psykologisk skaper tetthet gnisninger, ofte fordi vi har forskjellige forventninger.

– Snakk sammen på forhånd og avklar forskjellige behov og forventninger. Hvor mye skal man gjøre sammen, skal alle måltider være felles eller bare noen, og hvordan kan man fordele arbeidet slik at ikke bare noen få personer blir stående med matlaging og oppvask?

Wang tipser i tillegg om at å være fysisk aktiv alltid er forebyggende på konflikter. Da får du brukt kroppen til noe annet enn å bygge opp frustrasjon.

Dersom været er dårlig, kan man også dele seg litt opp i grupper og gjøre forskjellige ting innendørs.

2. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Men hva gjør du om du, etter fire dager med dårlig skjult kritikk fra svigermor, plutselig kjenner at det bare koker over inni deg?

– Tell til ti! Det gode gamle rådet gjelder fortsatt, smiler Wang.

Og utdyper:

– Det kan være smart å fjerne seg fra situasjonen, mens man sier for eksempel nå tror jeg at jeg må ha litt luft. Men ikke bli borte for lenge, da kan den andre føle seg avvist og bli såret. Dersom du ikke klarer å holde igjen et utbrudd, så be om unnskyldning og prøv å forklare hva som skjedde etterpå. Og unngå baksnakking og allianser, råder psykologspesialisten.

3. Skredfare: Ta trygge veivalg

– Første bud er selvsagt å sjekke vær- og skredvarsel nøye før du drar ut på tur, sier Andrea Mannberg. Førsteamanuensen ved Handelshøgskolen ved UiT forsker på mekanismene som ligger bak det å ta risiko i snøskredterreng.

Mannberg anbefaler å bruke appen Varsom Regobs.

– Den er helt fantastisk, og har både skredvarsel og GPS. Men husk at dersom du bruker telefonen for å orientere deg på fjellet, kan den gå tom for batteri, derfor bør du ha med vanlig kart også.

Som mange vet, er det skredfare ved hellinger på mer enn 30 grader i fjellet.

– Dersom du synes det er vanskelig å tolke apper eller kart med bratthetsmåling, og vær- og skredvarsel, så bør du heller kose deg med å gå skitur i slakere fjell, anbefaler Mannberg.

Hun mener også erfarne turgåere kan ta dårlige beslutninger, og må bli enda mer kritisk når de vurderer risiko.

– Skredterreng er dessverre en dårlig lærer. Du kan ha tatt dårlige beslutninger mange ganger som har satt deg i fare, men du har hatt flaks – og dermed tror du det var en god beslutning, forklarer Mannberg.

– Man må kunne ta egne skredvurderinger og forstå snøen. Hvis man er bare litt usikker, bør man enten få med seg en sertifisert guide, eller holde seg unna, sier Mannberg.

Hun minner også om at selv om du går på et fjell som er så slakt at det regnes som trygt, så må du likevel passe deg for snøskavler som kan rase under beina på deg eller over deg.

4. Velg dine turkamerater med omhu

Hun anbefaler også at du tenker gjennom hvem du går på tur sammen med.

– Det er hyggelig å gå flere i lag på tur, og det er ofte tryggere å være flere om uhell skulle skje. Men det har faktisk mye å si at du går sammen med noen som har relativt like mål og motivasjon for turen som deg, og at dere kommuniserer godt sammen, mener Mannberg.

– Dersom turfølget ditt forholder seg til risiko på en annen måte enn deg, og insisterer på å gå helt på toppen selv om du mener det kan være utrygt, så kan du bli overtalt til å bli med på noe du ikke ønsker. Du må være så trygg på turkameratene at du kan si fra om egne grenser, mener Mannberg.

Den erfarne turgåeren og forskeren har et siste råd:

5. Husk at fjellene ikke går noen steder

– Om det er utrygge forhold eller dårlig vær akkurat i påsken, kan du heller vende tilbake til drømmefjellet ditt en annen dag. Ikke ta dårlige valg bare fordi det er påske og du på tur.

– Det er helt ok å bli hjemme og spille ludo også, smiler Mannberg, som i samme slengen foreslår å ta en pause fra sosiale medier der alle legger ut de fantastiske turbildene sine og heller kose seg med påskeegget sammen med familien, kjæresten eller venner.

6. Ta med nødvendig mat og utstyr for å hjelpe deg selv og andre

Line Husjord, lektor i ernæring, helse og miljø ved UiT Norges arktiske universitet, har følgende pakketips for tursekken:

Mat:

  • Nok drikke, og gjerne varmt vann som kan benyttes til poser med solbærtoddy, rett i koppen-suppe, te og kaffe.
  • Nøtter og sjokoladeblanding i en pose. Nøttene kan gjerne være salte
  • For lengre turer: Litt tørket kjøtt – lam eller rein
  • Brødmat med godt pålegg
Kvikklunsj og appelsin er fine å ha i tursekken. (Foto: David Jensen, UiT)

Utstyr:

  • Tørt ullskift – uansett om det er korte eller lengre dagsturer
  • Tørre ullsokker
  • Tørre vanter
  • Spade for å grave seg en borg eller sitteplass, som er det koseligste – eller at du må grave deg ned på grunn av plutselig uvær, tåke, skade eller annet
  • Vindsekk
  • Smurning og eventuelt feller hvis det er det du har
  • Kart og kompass – og kunnskap om å bruke kart og kompass.
  • Solbriller og solkrem

7. Tilpass smurning etter temperatur og lengde på turen

– God smurning gir mer glede på skituren, mener Tor Oskar Thomassen.

Han er førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen på UiT. Det er litt sen påske i år, noe som gir et litt blanda føre. Thomassen gir følgende smøreråd:

– Dersom det er kaldt og minusgrader på fjellet, må du kjøre tørrvoks som blå eller fiolett. Fiolett er helt ypperlig og har et stort bruksområde når det er rundt -1 til +1 grader. Da må du ikke bruke klister, da blir det bare irriterende kladder under skiene, advarer han.

Ved 2-3 plussgrader er det rød festevoks som gjelder. Dersom det er rundt 6-7 plussgrader, er det rent klisterføre - da anbefaler Thomassen universalklister.

– Dersom det blir kaldere i løpet av turen og det begynner å kladde, så kan du bare smøre litt blå tørrvoks oppå klisteret, i stedet for å begynne å grise med å fjerne klisteret, tipser smøreeksperten.

8. Temperer voksen i tide

Han forteller at det også er lurt å tenke litt på hvordan du oppbevarer smurninga, og forteller at rød festevoks er lurt å oppbevare i kjøleskapet, ellers blir den klissete. Blå festevoks klarer seg i de fleste temperaturer. Klister skal du derimot ikke oppbevare i kjøleskapet, da den må være flytende.

Idrettsforsker og smøreekspert Tor Oskar Thomassen, anbefaler heller flere lag med smurning, enn å smøre store deler av skiene. (Foto: UiT)

– Dersom du har med deg klister på tur, er et hett tips å rett og slett legge klisteret i buksa, og la dine edlere deler varme det opp før du smører, ler Thomassen.

9. Legg lag på lag

Man skal også tilpasse antall lag med smurning etter lengden på turen.

– Du bør ha to lag voks på de fleste turer. Dersom du skal gå en lang tur, må du ha enda flere lag. Det er bedre å legge flere tynne lag der du korker godt imellom hvert lag, enn å smøre så langt utover skia. Du trenger bare dekke 50 centimeter av skien med smurning, fra hælen og framover, avslutter Thomassen.

Som på tampen tipser om at dersom du blir svett bare av tanken på skismurning, så finnes det i dag kjempegode smørefrie felleski, der du nesten alltid får godt feste.

10. Vær beredt på dårlig vær og ha god litteratur tilgjengelig

Ei god bok kan redde enhver ferie. Særlig når det sludder sidelengs. Her følger anbefalinger av tre kvalitetsbøker til påskeferien, fra Henning Howlid Wærp, professor i nordisk litteratur ved UiT:

Drømmer om Babylon

Forfatter: Richard Brautigan

Passer for: krimelskeren.

Denne San Francisco-krimmen kan redde ethvert dårlig påskevær. Den mislykkete privatdetektiven C. Card er så blakk at han må kjøpe én og én kule til pistolen. Ethvert oppdrag sporer av idet han begynner å dagdrømme om Babylon. Følg ham dit og le deg halvt ihjel. – Er du selv reiselysten, har San Francisco en helt ekte Beach Blanket Babylon Boulevard. Med egen kabaré.

Villgjess flyr mot nord (1968)

Forfatter: Mikkjel Fønhus

Passer for: de som ikke liker krim, men ønsker seg en god roman.

Vi følger i romanen et gåsetrekk fra Egypt og til Finnmark, hvordan fuglene opplever landskapet under seg, og hvordan folk opplever denne plogen på himmelen som innvarsler våren.

I furuskogen på grensen mot Russland møter vi den norske skogvokteren Embret Tymo og sønnen Aksel. De får et spesielt forhold til noen av gjessene. Fønhus er en mester i å skildre ikke-menneskelig persepsjon. Etter å ha lest boka, må man bare stryke ordtaket «dum som ei gås.»

Henning Howlid Wærp er professor i nordisk litteratur ved UiT. (Foto: Stig Brøndbo, UiT)

Nye mennesker (1905)

Forfatter: Knud Rasmussen

Passer for: den som vil fordype seg i en klassiker foran peisen.

Vi kjenner Nansen og Amundsen, Otto Sverdrup og Eivind Astrup. Men den beste polarforfatteren over alle er Knud Rasmussen fra Danmark, født på Grønland i 1879. I debutboka Nye mennesker skildrer han en ekspedisjon langs nordvestkysten av Grønland til Kap York i nærheten av Thule.

Han vil se «de nye mennesker» som han har hørt om siden han var liten. «Den, som vilde der op, maatte følge med Søndenvinden helt op til Nordenstormenes Herre.» Møtet med inuittene er skildret med stor respekt og fascinasjon. – Det er bare å begi seg ut i snøen!

Powered by Labrador CMS