Annonse

Kampen for fri forskningslitteratur

Gratis, elektronisk tilgang til vitenskapelige artikler publisert i tidsskrifter er målet for en rekke internasjonale initiativer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dyre vitenskapelige tidsskrifter tynger fagbibliotekenes budsjetter. For tidsskrifter innen naturvitenskap, medisin og teknologi betaler et universitetsbibliotek gjerne titusener av kroner i året. Forlagsgiganter som Elsevier og Springer har skrudd opp prisene over en årrekke.

Dermed har flere internasjonale prosjekter og initiativer blitt lansert for å bryte forlagenes hegemoni. Tanken er at overgangen fra papirbasert til elektronisk publisering burde redusere kostnadene betraktelig, og slik gjøre det mulig å tilby de samme tjenestene til en langt lavere pris - eller gratis.

Jobber gratis, betaler dyrt

Publisering av artikler i vitenskapelige tidsskrifter er nemlig et særegent marked. Forskerne får ikke betalt for artiklene, det gjør vanligvis heller ikke redaktørene eller de eksterne forskerne som står for den såkalte fagfellevurderingen eller kvalitetskontrollen av artiklene (peer-review).

Mange kritikere peker på at universitetene her gjør en svært dårlig handel: Først betaler de forskerne for tiden de bruker til å skrive sine artikler. Så kjøpes dette arbeidet tilbake i form av kostbare tidsskriftsabonnementer.

En oversikt

Her er en oversikt over de ulike initiativene for fri tilgang til forskningslitteraturen:

Budapest-initiativet for fri tilgang Samler to tilnærminger. Oppfordrer forskere til å arkivere elektroniske kopier av tidsskriftartiklene sine på lokale servere, lagret etter standardiserte formater som gjør dem lette å søke seg fram til. Oppfordrer forskere til å etablere nye elektroniske tidsskrifter som konkurrenter til forlagenes dyre produkter. Disse tidsskriftene skal være gratis tilgjengelig. Budapest-initiativet ble formulert i februar 2002.

Open Archives Initiative En forening av universitetsbiblioteker fra hele verden. Vil skape et desentralisert virtuelt bibliotek hvor verdens vitenskapelige utgivelser blir systematisk plassert og tilgjengelig over internett, tilsvarende Budapest-initiativet. Forsøker å presse de store forlagene til å løsne på sine opphavsrettsregler og tillate lokal arkivering.

Arxiv Åpent tilgjengelig database hvor fysikere, matematikere og informatikere kan lagre kopier av sine artikler. En sentralisert versjon av de andre initiativene, plasssert ved amerikanske Cornell University. Er kommet lengst av alle initiativene for fri tilgang.

Public Library of Science Går inn for en modell der forskere (i praksis universitetene) betaler en liten avgift for å få publisert sine artikler. Selve tidsskriftene skal være gratis tilgjengelig. Starter i løpet av 2003 to nye tidsskrifter innen biologi og medisin, med ambisjon om å tiltrekke seg artikler fra de tyngste forskerne.

Electronic Society for Social Scientists Arbeider for å starte rimeligere, elektroniske tidsskrifter innen samfunnsvitenskap og økonomi.

Powered by Labrador CMS