I hinnene utenpå hjernen sitter systemet som fører avfallsstoffer ut av kraniet.

Dette er hjernens avløpssystem

Tidligere måtte forskere sprøyte inn et giftig stoff for å se lymfeårene i hjernen. Amerikanske forskere har funnet en ny metode.

Hjernen vår veier i gjennomsnitt under 1,5 kilo.

Likevel er den en storforbruker av oksygen. Omtrent 20 prosent av oksygenet vi puster inn, kommer hjernen til gode.

Det er blodet som frakter oksygen og næringsstoffer til alle kroppens organer, hjernen inkludert.

På sin vei gjennom alt slags vev samler blodet opp avfallsstoffer og avdankede celler. I lymfeknutene fjernes avfallet slik at blodet slipper å ta det med seg videre.

Lymfesystemet hjelper med å rense blodet. Lymfeårene, som er en del av lymfesystemet, gjør at væske ikke hoper seg opp i vevet.

Måtte skrive om lærebøkene

Forskere trodde lenge at det ikke fantes lymfeårer i kraniet. Det stod i lærebøkene. Så sent som i 2015 måtte lærebøkene skrives om.

– Jeg synes det er veldig interessant hvis det faktisk er lymfekar i hjernen - også hos mennesker. Det er riktig at lærebøkene våre må skrives om, sa den danske hjerneforskeren Albert Gjedde i en artikkel på forskning.no.

Forklaringen forskerne hadde på at hjernen ble kvitt avfallsstoffene, var at de ble drenert ut via cerebrospinalvæsken. Den finnes i hulrommene i og rundt hjernen.

Videoen viser forskernes bilder av hjernens avløpssystem.

Har laget illustrasjon

Riktignok har det vært vanskelig å kartlegge de relativt nyoppdagede lymfeårene som kobler hjernen på lymfesystemet.

Det har forskere ved University of South Carolina og University of Florida gjort nå. De har publisert studien sin i tidsskriftet Nature Communications.

Det var utfordrende å finne en god måte å avbilde lymfesystemet på, skriver forskerne i den vitenskapelige artikkelen.

Den eneste måten å gjøre det på hos en levende pasient var nemlig å sprøyte inn et giftig sporstoff.

Ikke i selve hjernen

I denne studien har forskerne brukt en annen metode. De så på innholdet av proteiner i ulike deler av hjernen.

Delene av hjernen med lavt proteininnhold ble mørke på bildene forskerne tok. De med høyt proteininnhold ble lyse. Det høye innholdet av protein i hjernens lymfeårer gjorde at det lyste opp nok til å se detaljene godt, forklarer forskerne.

Nå er håpet at denne forskningen kan brukes videre til å undersøke forskjellene på en syk hjerne og en frisk hjerne.

Professor Erlend Nagelhus uttalte til NRK i 2015 at lymfesystemet egentlig ikke sitter i hjernen, men i hjernehinnene utenpå.

Vannkanaler en del av renseanlegget

Selv var han i 2012 med på å løse mysteriet om hvordan hjernen kvitter seg med avfallsstoffer. Han oppdaget vannkanaler som gikk langs blodårene i hjernen og fører væske ut.

I noen år etter funnet hans var det fortsatt et mysterium hvordan væsken kom seg ut fra kraniumhulrommet. Og det er her lymfeårene som er kartlagt i den nyeste studien, kommer inn.

Lymfeknutene fungerer som filtre i blodbanen. De finnes ikke i hjernen. Lymfeårene i kraniet er dermed koblet på lymfeknutene i nakken.

Referanse:

Albayram, M.S., Smith, G., Tufan, F., m. fl. (2022). Non-invasive MR imaging of human brain lymphatic networks with connections to cervical lymph nodes. Nature Communications.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS