Gutter får mest mat

I dårlige tider med lite mat prioriteres de etiopiske guttebarna, selv om konsekvensene av lite næring er tøffere for jentene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Selv om etiopiske jenter i utgangspunktet er sunnere enn guttene, er det jentene det går hardest utover når det er lite mat. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Det kommer frem etter en studie gjort i Etiopia, et land som var hardt rammet av sultkatastrofer og borgerkrig på åttitallet, og som fortsatt opplever matkriser på grunn av blant annet tørke, flom og korrupsjon.

Forskerne fulgte rundt 2000 tenåringer og familiene deres både i byer og på landsbygda i over fem år, ifølge en pressemelding fra Institute of Tropical Medicine.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Pediatrics.

Kultur mot jentebarn

Resultatene fra studien viser at det er kultur som gjør at jentene har dårligere helse enn guttene. 

Biologisk sett er jentene nemlig sunnere, skriver forskerne. De både røyker mindre og er mindre risikosøkende enn guttene.

Likevel rapporterte jentene om vanskeligheter i forbindelse med dårlig helse og trøtthet over syv ganger oftere enn guttene.

Og kjønnsforskjellene var aller tydeligst på landsbygda under regntiden, når matsikkerheten i landet er på sitt dårligste.

Vanlig i flere kulturer

Det at guttebarn anses som mer verdt enn jentebarn er vanlig i flere land, og forskning fra India, Nepal, Guatemala og Filippinene viser at sønner får både mer og bedre mat enn døtre.

I Etiopia skjer dette riktignok bare når tilgangen på mat er dårlig. 

Forskerne legger vekt på at hjelpearbeidere må bli mer oppmerksomme på slike kulturelle trekk, og at det må rettes et sterkere fokus mot jentene når det er liten tilgang på mat.

Referanse: 

Tefera Belachev et. al., Gender Differences in Food Insecurity and Morbidity Among Adolescents in Southwest Ethiopia, Pediatrics, januar 2010 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS