Hva nå, USA?

Forrige ukes amerikanske valg førte til flertall for demokratene både i Representantenes hus og i Senatet. Mange forskere håper det skal bety forandringer for vitenskapen - fra stamcelleforskning til miljøvern og utdanning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere innen flere fagfelt kan gå bedre tider i møte etter at republikanerne er feid av førersetet i både Representantenes hus og Senatet i USA, skriver New Scientist.

Stamceller

Ett av feltene hvor forandringa kan bli stor, er stamcelleforskning. USA har ikke noe generelt forbud mot forskning på menneskelige embryoer, men forskere som bruker føderale midler kan bare benytte materiale fra noen få eksisterende humane stamcellelinjer.

(Les mer om diskusjonene rundt denne loven her.)

Nå håper forskerne at det skal bli endringer i loven. Nancy Pelosi, den nye lederen av Representantenes hus, har allerede lovet at det skal gis tillatelse til å forske på et bredere utvalg av stamceller.

Klima og miljø

Mange av de nye representantene i the House er opptatt av å støtte utvikling av fornybar energi og redusere utslippene av klimagasser, skriver New Scientist. I følge Nature er også flere av de foreslåtte lederne for komiteene i Senatet spesielt interessert i klimaspørsmålet.

Dessuten ble den omdiskuterte republikaneren Richard Pombo slått av demokraten Jerry McNerney.

Pombo er kjent for sitt årelange engasjement for å forandre den amerikanske Endangered Species Act som beskytter truede arter, slik at loven skal bli mer fordelaktig for landeiere. Nå er mange lettet over at miljømotstanderen har mistet sitt sete.

Evolusjon eller ikke

Naturfagundervisning er også et område som kan påvirkes av valgresultatet, skriver Science.

Den store diskusjonen står om hvorvidt det er evolusjonsteorien som skal ha den dominerende plassen i undervisningen, eller om den vitenskapelige forståelsen av verden skal sidestilles med ideen Intelligent Design (ID) som setter av bedre plass til en guddommelig skaper.

Etter valget ser det ut til at evolusjonstilhengere seirer både i Ohio State Board of Education og Kansas State Board of Education, skriver Science.

Dermed kan tilhengerne av vitenskap i hvert fall glede seg foreløpig.

Men det er så klart for tidlig å si hvordan ukas omveltninger i USAs styre virkelig kommer til å påvirke både vitenskap og utdanning. Håpet er i hvert fall at de nye representantene og lederne vil bevilge nok midler til begge deler.

Lenker:

New Scientist: US scientists weigh up election results
New Scientist: Stem-cell researchers welcome midterm results
Nature: Democrats poised to take Senate
Science: Democrat Win in House Could Influence Science Agenda
Science: Intelligent Design Suffers Further Setback in Midterms
 

Powered by Labrador CMS