Yangtzes gudinne er død

Den kinesiske floddelfinen i Yangtze-elva gikk gjerne under navnet Gudinnen av Yangtze. Nå er arten utryddet, frykter forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.



Den kinesiske floddelfinen Lipotes vexillifer var allerede definert som en kritisk truet art på Rødlista, før forskerteamet fra blant annet Zoological Society of London satte ut for å lete etter dyra på levestedet deres i Yangtze-elva.

Etter en lignende leteaksjon på 1990-tallet ble bestanden anslått til å være på bare 13 individer.

Men etter seks uker med visuelle og akustiske søk så situasjonen ut til å være enda verre enn antatt. Teamet fant ikke et eneste tegn på at arten er i live.

Nå frykter forskerne at arten er utryddet, og karakteriserer det eventuelle tapet som en forferdelig tragedie.

Unik art

- Floddelfinen i Yangtze var et bemerkelsesverdig pattedyr som skilte lag med alle andre arter for over 20 millioner år siden, sier Sam Turvey fra Zoological Society of London til BBC.

- Utryddelsen av den representerer bortfallet av en hel gren på livets tre.

Selv om forskerne ikke utelukker at det kan finnes enkelte overlevende individer, er sannsynligheten for slike funn liten.

Dersom den kinesiske floddelfinen virkelig er borte, vil den være det første store pattedyret som er blitt utryddet på 50 år, skriver BBC.

Mennesket har skylda

Forskerne mener menneskelige aktiviteter har skylda, men i motsetning til tidligere utrydninger er det ikke aktiv jakt som har ført til den tragiske situasjonen.

I stedet ble nok dyra forstyrret og drept av kollisjoner med båter, i tilfeldige møter med uforsiktige fiskere og i forbindelse med bygging av dammer.

Vi mennesker har nok enda ikke innsett alvoret i vår rolle som beskyttere av livet på planeten, mener forskerne.

Referanse:

S. T. Turvey et al., First human-caused extinction of a cetacean species?, Biology Letters, 07. august 2007.

Lenke:

BBC: Rare river dolphin ‘now extinct’

Powered by Labrador CMS