Falsk alarm?

Man trodde USAs største hakkespett - ivory billed woodpecker - døde ut i 1944. I våres kom den sensasjonelle nyheten om at den fremdeles var i live. Men mange var skeptiske. Nå overbeviser lydopptak skeptikerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den flotte fuglen er over halvmeteren lang, svart-hvit med elfenbenshvitt nebb. Man trodde den døde ut i 1944.

Sorgen var stor. Den flotte fuglen ble selve symbolet blant amerikanske naturvernere og biologer på skadevirkningene av knallhard hogst i det sørlige USA.

Sist vinter sto den opp fra de døde.

Ryktene hadde gått lenge, men nå meldte seriøse vitenskapelige tidsskrifter at forskerne var nokså sikre på at fuglen fremdeles eksisterte der ut i de store skogene et sted, nærmere bestem i White River-området i Arkansas.

- Elvis har kommet tilbake!, utbrøt enkelte ornitologer.

Men det har ikke skortet på skeptikere. Dokumentasjonen var tynn, bildene uklare, og enkelte mente man kanskje hadde forvekslet den elfenbensnebbete med beslektede arter.

Nå er i hvert fall noen av skeptikerne omvendt.

Richard Prum, kjent ornitolog fra Yale, fikk for et par uker siden høre lydopptak gjort av forskere fra universitetet Cornell i New York State. Han gjenkjente øyeblikkelig lyden han kjente fra mer enn 70 år gamle opptak av den antatt utdøde fuglen, skriver New Scientist.

Lyden kom fra mer enn 17 000 timer opptak som Cornell-forskerne gjorde da de lette etter fuglen. De hadde ikke funnet hakkespettens kallingsrop da de publiserte sine funn tidligere i år, og sier de godt forstår at enkelte kolleger ikke helt trodde dem.

Powered by Labrador CMS