Annonse

To nye arter funnet

På en filippinsk øy ble det nylig funnet to helt nye arter, en gnager og en papegøye. Forskerne tror de er endemiske, altså at de ikke finnes noe annet sted enn på den øya Camiquin.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye papegøyen, som har fått navnet Loriculus camiguinensis, har sterkt grønn fjærdrakt, med blå strupe og kinn. Kjønnene har samme farger, hvilket er sjelden for papegøyer av denne typen (Se denne artikkelen for mer om papegøyers farger.) Fargene er imidlertid noe blasse, sammenliknet med fjærdrakten til beslektede arter på andre og større øyer.

Dette er et fenomen ornitologer har bemerket tidligere: Fjærene mister noe av sin glans i små populasjoner. Kanskje snakker vi om redusert konkurranse individene imellom. Og med redusert konkurranse, for eksempel om paring, trenger man kanskje heller ikke å investere riktig så mye i å se lekker og innbydende ut?

Funnet for 40 år siden

Den nye arten ble identifisert på grunnlag av eksemplarer som ble samlet inn allerede på 1960-tallet, og som siden den tid har ligget lagret på museer - et faktum som understreker betydningen av museer og samlinger.

Den nye gnageren har fått navnet Apomys camyguinensis. Det er en Filippinsk skogmus, har store øyne og ører, lang hale og rødbrun pels. Den ble fanget i 1994, høyt oppe i fjellsiden av en av øyas vulkaner.

Oppsiktsvekkende

"Den nye papegøyen Loriculus camiguinensis finnes antagelig bare på den lille Filipinske øya Camiguin. Foto: Thomas Arndt, The Fields Museum"

Fra før kjente vi til to endemiske virveldyr fra Camiguin, en gnager (Bullimus gamay) funnet i 2002 og en frosk (Oreophryne nana) fra 1967. At en såvidt liten øy nå altså viser seg å romme hele fire endemiske arter, ansees som oppsiktsvekkende.

Dette styrker selvsagt et pågående arbeid for å få vernet den lille Filipinske øya som inntil for kort tid siden var regnet som hjem for 54 fuglearter og 24 arter pattedyr, skriver biologen Lawrence Heaney fra The Fields Museum i en presemelding.

Mister sin regnskog

Øya var tidligere helt dekket av regnskog, men i 2001 var bare 18 prosent av den 265 kvadratkilometer store øya dekket av opprinnelig vegetasjon - og andelen minker. Arbeidet med å redde dyrelivet på øya har foregått i flere år, blant annet som et samarbeid mellom det amerikanske The Fields Museum og lokale myndigheter.

Filipinene regnes blant klodens biologiske “hot spots”, områder med spesielt høy biodiversitet. Den relativt lille øya Camiguin har lenge vært isolert fra omverdenen. Slik sett er det kanskje ikke overraskende at de dukker opp nye arter.

Funnet er beskrevet i 5. april-utgaven av The Field Museums magasin Fieldiana: Zoology.

Ingresstegning: Michael Skakuj, The Field Museum.

Powered by Labrador CMS