Sjeldent ekorn får mer eksperthjelp

Engelsk og amerikansk ekspertise samarbeider i et forsøk på å hindre at en sjelden ekorn-art dør ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Her er det amerikanske utryddningstruede ekornet Mount Graham Red Squirrel. Engelske og amerikanske eksperter samarbeider, ved å bruke en ny datamodell, for å hindre at arten dør ut. Foto: Claire Zugmeyer."

Ekornet Mount Graham Red Squirrel sitter nemlig på en dårlig gren hva angår fremtidsutsiktene.

En halvering av antall individer siden 1999 har skapt økt bekymring for levedyktigheten. For sju år siden fantes 562 ekorn av denne arten, mens forskerne i dag bare kjenner til 214.

Om bare 30 år kan Mount Graham Red Squirrel være utdødd. Men med hjelp av moderne teknologi forsøker forskerne nå å redde arten.

Kartlegger trusler

En ny datamodell skal kartlegge trusler. Og meningen er å sørge for en oppdatert evaluering, samt en ny gjennomgang av innsatsen for år redde ekornene, opplyser University of Newcastle upon Tyne i Nordøst-England.

Dessuten skal modellen peke ut områder som krever mer forskning.

Mount Graham Red Squirrel har de siste 10 000 årene holdt til i et lite skogsområde i Pinaleño Mountains det sørøstlige Arizona. Her har den levd isolert fra de 24 andre artene av røde ekorn som er påvist i Nord-Amerika.

Viktig av økologiske årsaker

- Det er veldig viktig å bevare ekornet som har overlevd siden siste istid. Nedgangen i populasjonen de siste årene er en indikasjon på at noe endrer seg på fjellet, og vi må finne ut hva.

Det sier professor John Koprowski ved University of Arizona. Han peker også på viktige økologiske grunner til å redde ekornet.

- Avfallet ekornet etterlater seg i naturen representerer en viktig kilde til både maten og tilholdsstedene for jordekorn, mus og andre smågnagere. Skogen ville sett ganske annerledes ut uten disse dyrene, sier Koprowski.

Engelsk slektning

Årsaken til at de engelske ekspertene fra Newcastle jobber sammen med kolleger fra University of Arizona, USA, er enkel.

I skogen Kielder ved grensen til Skottland er nemlig samme datamodell blitt benyttet for å skape et tryggere miljø for den største populasjonen av det britiske røde ekornet.

Det handler om to helt forskjellige arter, selv om navnene ligner. Derimot er en fellesnevner at begge trues av utrydning.

Området Mount Graham Red Squirrel lever i, er nok mer kjent for Mt. Graham International Observatory. Kritiske røster blant miljøvernere hevder at observatoriet virker negativt på ekornene, mens eksperter mener det ikke skaper problemer.

Powered by Labrador CMS