Annonse

Minilab skal jakte på Marsliv

Norske forskere bidrar når Den europeiske romorganisasjonen ESA utvikler et kjøretøy som skal til Mars for å lete etter liv. Roveren kommer til å ha med seg et laboratorium i miniatyr.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"ExoMars er den europeiske romorganisasjonen ESAs rover til Mars. Den skal lete etter spor av liv på vår røde naboplanet. Kjøretøyet skal ta prøver fra både på og under overflaten. Den kan bore ned til 2 meters dybde. (Illustrasjon: ESA)"

Det spesialutviklete laboratoriet er så lite at det får plass i hånden til et menneske. Men det vil utføre eksperimenter som er enhver forskningslab verdig.

Miniatyrlaboratoriet skal lete etter spor av liv i form av organiske molekyler i den tørre overflaten på Mars.

Instrumentet er så følsomt at det kan oppdage organiske molekyler i så små mengder at det tilsvarer mindre enn en tidels dråpe blandet ut i 50 000 kubikkmeter vann.

Det er like stort som et konkurransebasseng.

Sensoren blir den første i rommet som kan skille mellom organiske stoffer laget av biologiske og ikke-biologiske prosesser.

I tillegg skal miniatyrlaben undersøke hvordan miljøet på Mars bryter ned organiske molekyler.

Aminosyrer, DNA og RNA

"Urey: Mars Organic and Oxidant Detector er et av instrumentene på ExoMars som skal lete etter liv. Instrumentet kan blant annet oppdage aminosyrer, DNA og RNA i svært små konsentrasjoner. (Illustrasjon: NASA/JPL/UCSD)"

ExoMars skal ta små prøver i og under overflaten på vår røde naboplanet. Miniatyrlaben tilsetter rent vann i prøvene.

Så varmes de sakte opp under trykk, slik at eventuelle organiske molekyler fordamper.

Disse blir så fanget og konsentrert opp ved hjelp av kondensering. Så undersøker minilaboratoriet om prøvene inneholder molekyler som aminosyrer, DNA, RNA eller andre organiske stoffer.

Det superavanserte lille laboratoriet er utviklet av en internasjonal forskningsgruppe med medlemmer fra blant annet Sveits, Holland, Storbritannia og USA.

Laben heter Urey: Mars Organic and Oxidant Detector Instrument. Den er oppkalt etter Harold C. Urey som vant Nobelprisen i kjemi i 1934.

Ett av flere instrumenter

"Mars Oxidant Sensor er en del av Urey-instrumentet. Det skal undersøke hvordan miljøet på Mars oksiderer og bryter ned organiske stoffer. Her er en av databrikkene til sensoren. (Foto: NASA/Ames/T. Trower)"

- Urey er bare ett av instrumentene som skal være med på den europeiske robotferden ExoMars, sier Marianne Vinje Tantillo, seksjonssjef for forskning og romstasjon ved Norsk Romsenter.

Forskere ved Forsvarets Forskningsinstitutt i Norge er med på to ulike radarer som kan se langt under overflaten på den røde planeten.

De fleste av instrumentene som er aktuelle for ExoMars ligger ennå i startgropen. Disse vil vi høre mer om i fremtiden.

Lenker:

Den europeiske romorganisasjonen ESA: ExoMars

Les mer om ExoMars hos Norsk Romsenter: ESA skal lete etter liv på Mars

Les mer om Mars hos Norsk Romsenter: Mars

Powered by Labrador CMS