Eza venter på at føreren hennes, Jeff Lunder, skal gi signal om at hun skal begynne å snuse etter spor av antenningsvæske.
Eza venter på at føreren hennes, Jeff Lunder, skal gi signal om at hun skal begynne å snuse etter spor av antenningsvæske.

Forskernes hund satte ny lukt-rekord

I en brannetterforskning er det bokstavelig talt nesten ingenting som unnslipper hundesnuta, ifølge en ny studie.

Hunder er allerede til stor nytte for politiet. De kan lukte personer på rømmen og sånn sett bidra direkte i arbeidet.

Men de kan også ha en helt unik etterforskningskompetanse, nemlig der det mistenkes at en brann er påsatt.

Hunder som er trent til det, kan spore en dråpe bensin så liten som en milliarddel av en teskje, ifølge en ny studie som forskere ved University of Alberta har gjort.

Disse resultatene er ny rekord for hunders snutefølsomhet, ifølge en pressemelding fra det kanadiske universitetet.

– I en etterforskning av ildspåsettelse kan hunder brukes til å identifisere rester som inneholder spor av antenningsvæske, noe som kan støtte hypotesen om at brannen er påsatt, sier student Robin Abel som ledet studien.

Rekordfølsomme neser

Det var to hunder med hundeførere med i studien. Den første ekvipasjen hadde trent på å finne flere typer antennelig væske, det andre hadde først og fremst trent på å snuse opp bensin.

Og de utviklet seg til spesialister på nettopp det de hadde trent på.

Hundenesene er ekstremt sensitive.

Hunder kan sanse varme med snuta, og de kan lukte seg fram til sykdommer som lungekreft og malaria, ifølge tidligere studier vi har omtalt på forskning.no.

Det seneste håpet er at våre firbeinte venner også skal kunne identifisere covid-19-pasienter.

University of Pennsylvanias School of Veterinary Medicine har startet et nytt forskningsprosjekt som jobber med nettopp det.

Bedre enn labtester?

På et åsted for brann er det velkjent på feltet at hundeneser er mer følsomme for de minste sporene, enn vanlige laboratorietester er, ifølge kjemikeren James Harynuk, som har vært Abels veileder.

Hvis vi skal matche hundene, har lab-metodene våre et utfordrende mål, mener Harynuk.

– Det har vært mange tilfeller hvor en hund markerer brente rester som deretter tester negativt i laben, sier han i pressemeldingen.

Referanse:

R. Abel mfl: A novel protocol for producing low-abundance targets to characterize the sensitivity limits of ignitable liquid detection canines. Forensic Chemistry, mai 2020.

Powered by Labrador CMS