Annonse
Hundenesa gir hunden svært god luktesans, men ikke nok med det; snuta brukes til å oppdage svak varme fra omgivelsene, viser ny forskning.

Hunder kan sanse varme på avstand med snuta

Om hunden ikke hadde hatt syn, hørsel eller lukt ville den likevel kunnet oppdage mennesker eller dyr i nærheten. Nylig oppdaget forskere et organ som gjør at hunden kan kjenne svak varme på avstand.

Publisert

Organet som gir hunden den spesielle sansen sitter på snuta, og gjør at den kan oppdage svak varmestråling fra mennesker, dyr eller gjenstander på flere meters avstand. Oppdagelsen av egenskapen kan fortelle oss viktige ting om blant annet hundenes jaktadferd, mener forskerne.

- Det har tatt lang tid for mennesker å oppdage det her. Det er jo 15 000 år siden menneske og hund begynte å leve side om side på jorden, og hele tiden har vi vært uvitende om denne muligheten hos hunden, sa Ronald Kröger i en pressemelding fra Lunds universitet i Sverige.

Kröger er professor ved det svenske universitetet og en av forskerne bak den nye studien.

Økt forståelse for mer enn bare hunden?

At hunden bruker nesa til å kjenne etter varme i omgivelsene forteller ikke bare noe nytt om hundens anatomi. For hundens stamfar, ulven, er egenskapen nyttig å ha med seg på jakt for å identifisere levende bytter. Kanskje har ulvens evne gjort at at byttedyrene har tilpasset seg.

Tykk isolasjon vil være en fordel om du er et typisk offer for ulv og hund, og forskerne mener at ulven har denne evnen kan forklare hvorfor lam har et såpass tykt lag med ull, ifølge forskning.se.

Organet skal være plassert i huden på hundesnuta. Flere andre dyr, som muldvarp og lemurer, har fått undersøkt rhinariene (altså nesene) nøye, men organet har vist seg å være fraværende hos andre dyr, skal vi tro studien.

Forskerne påpeker i rapporten at kjøttetende pattedyr generelt har lavere temperatur i rhinariene enn andre typer pattedyr, og de mener det er interessant knyttet opp mot denne evnen hos hunden.

Kraftig avl ødelegger egenskapen

For at sanseorganet skal kunne fungere må hundens snute være avkjølt. Sterkt fremavlede hunderaser klarer ikke å kjøle ned snuta tilstrekkelig, og vil derfor ikke ha den samme evnen til å føle svak varmestråling som det andre hunder har.

Kröger sier i pressemeldingen at nå som egenskapen er oppdaget, vil det bli enklere å plukke ut hunder som er egnet for jakt, og dessuten å trene dem.

- Hundens nese må være kald for å kunne finne en varm menneskekropp. Resultatene våre gjør det enkelt å plukke ut raser som ikke kan avkjøle nesa på grunn av hard avl. Da kan jakttreningen bli mye mer effektiv hvis du ikke bare bruker gjenstander som lukter, men også utstråler varme, sier Kröger.

Øvelser og skanning

Resultatene ble oppnådd gjennom to forskjellige undersøkelser. I Lund i Sverige ble adferdsforsøk gjennomført, og forskerne konstaterte at hundene kunne skille en liten, kald flate fra en like stor kroppstemperert flate fra en avstand på 1,6 meter.

I Budapest i Ungarn brukte forskerne magnetrøntgen til å måle hjerneaktiviteten hos hundene ved varmestråling. Forskerne opplyser også i pressemeldingen om at hundene som deltok har blitt trent opp i svak varmestråling. Det ble brukt et belønningssystem, men ingen straff.

Referanser:

Pressemelding fra Lunds universitet på Forskning.se. (2020). Forskare avslöjar nytt sinne hos hundar.

Elofsson, R., Kröger, H. H. R. (2020). A new type of somatosensory organ in the nasolabial skin of the dog.

Powered by Labrador CMS