Banebrytende stamcelleforskning etterforskes for fusk

En ny sensasjonell metode for å danne stamceller møter nå skepsis fra internasjonale forskere. Men dansk forsker mener tvilen er overdreven.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Manipulert? Flere forskere tviler på om slike bilder beviser en ny banebrytende teknikk til å skape stamceller. Det er nå satt i gang en etterforskning av japanske Haruko Obokatas vitenskapelige artikler i Nature. (Foto: Haruko Obokata)

Med noe så enkelt som litt fysisk press eller et surt miljø kan man utvikle en spesiell type stamceller som kan vokse til nesten alle typer celler i et voksent individ.

Ja, det lyder jo nesten for godt i å være sant. Flere forskere har sådd tvil om japanske Haruko Obokatas banebrytende forskning, en måned etter at den ble publisert i tidsskriftet Nature.

Kritikken har fått Obokatas arbeidsgiver, RIKEN Center for Developmental Biology i Kobe, til å starte en etterforskning av forskerens artikler. Det samme har Nature gjort:

– Nature har blitt oppmerksomme på saken, og vi etterforsker, sier en talsmann for publikasjonen.

Se video om Haruko Obokatas nye teknikk

Tror ikke på fusk

Skeptikerne peker særlig på at noen av bildene i den vitenskapelige artikkelen ligner hverandre. Det har ført til mistanke om at Obokata har manipulert bildene.

Men Joshua Brickman, professor ved The Danish Stem Cell Center ved Københavns Universitet, maner til besindighet:

Haruko Obokata (Foto: RIKEN Center for Developmental Biology)

– Kritikken går på at det samme bildet er brukt to ganger, og at to bilder har blitt klippet sammen. Men det kan like gjerne være slurv, sier Brickman, som mener man skal være veldig forsiktig med å anklage forskerne for fusk.

– Da resultatene ble offentliggjort, var det en stor sensasjon innen moderne stamcelleforskning. Så det er fornuftig at noen er skeptiske og at resultatene bli etterprøvd, sier han.

Resultater kontrolleres

De første rapportene fra andre laboratorier går på at andre forskere ikke har klart å gjenskape Obokatas resultater. Men det betyr ikke at de er falske.

– Hundrevis av laboratorier forsøker å etterprøve Obokatas forsøk. Om få måneder vil vi få vite om resultatene holder vann, og før det bør man ikke snakke om svindel, sier Brickman.

Han peker dessuten på at Teruhiko Wakayama, som var den første til å klone mus, forteller at instituttet hans kanskje har klart å kopiere resultatene.

Brickman understreker at Obokatas to artikler var gjennom en ti måneder lang fagfellevurdering, hvor andre forskere har gjennomgått artiklene nøye. 

Referanser:

Haruko Obokata m.fl.: Stimulus-triggered fate conversion of somatic cells into pluripotency. Nature, 505, 641–647 (30 January 2014) doi:10.1038/nature12968.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS