Tsunamien som kan gi noregshistorias største evakuering i fredstid

Frykt for tsunami har gjort Åknesremna på Sunnmøre til verdas mest overvaka fjellskred. Ei storstilt evakuering skal berge innbyggjarane i dei berørte tettstadene.
4.3 2012 05:00

Dersom det ustabile fjellmassivet Åkneset i Møre og Romsdal rasar ut, kan dette forårsake ei flodbølgje som vil råke fleire tettstader langs Storfjorden, blant anna Hellesylt og Geiranger.

– Vi veit at den kjem, men om det er i neste månad eller om 20 år, det veit vi ikkje, seier dagleg leiar i Åknes/Tafjord beredskap Kjell Jogerud til NRKs Schrödingers katt.

Mellom 5000 og 7000 personar bur i dei berørte områda, og kan komme til å bli evakuert når ekspertane meiner at eit skredet og den påfølgjande tsunamien nærmar seg.

Målet er å unngå ein liknande katastrofe som den som skjedde i Tafjord i 1934. Flodbølgja som vart danna då eit fjellparti raste ned i fjorden drap 40 menneske i den vesle bygda.

 

_____________________________

Les hele saken på NRK.no

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Emneord

Annonse

Annonse