Flere friske når psykose oppdages raskt

Å oppdage og behandle psykoser etter bare noen få uker, dobler mulighetene for å være frisk ti år etter den alvorlige diagnosen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox.com)

Å komme raskt i gang med behandlingen har mye å si for hvordan sykdommen utvikler seg, både når det gjelder å fungere sosialt, og med tanke på symptomer.

- Tidlig oppdagelse er helt avgjørende fordi psykoselidelser er blant de alvorligste psykiske sykdommene.

Det sier Wenche ten Velden Hegelstad ved TIPS/Regionalt Senter for Klinisk Psykoseforskning på Stavanger universitetssykehus. Hun har forsket på psykoser i sin doktoravhandling.

Ofte vil personen det gjelder selv merke at det skjer noe med virkelighetsoppfatningen og i en del tilfeller søke hjelp på egenhånd.

- Men det kan også være personer rundt som slår alarm, for eksempel mor eller far eller lærere, forteller hun til forskning.no.

Spredte informasjon bredt

Hvert år oppstår rundt 20 nye tilfeller av psykose per 100 000 innbyggere i Norge. De mest utsatte er personer i ungdomsårene og folk i tidlig voksenalder opp mot 30 år.

Wenche ten Velden Hegelstad  er psykologspesialist, I sin avhandling har hun benyttet data fra TIPS-prosjektet.

Det startet i Rogaland i 1997 som det første i landet, og har hele tiden hatt fokus på tidlig oppdagelse. 

Prosjektet er i full aktivitet den dag i dag, og Rogaland-forskeren mener brede informasjonskampanjer ut til folk, slik man gjør det i TIPS-prosjektet, er nøkkelen til å redusere varigheten av ubehandlet psykose.

- Kommer man fra et område i landet der det satses på tidlig oppdagelse av psykose, er sjansen mye større for å bli helt frisk, fortsetter hun.

Også et oppdagelsesteam

Avhandlingen viser at det har hatt god effekt å gå bredt ut med opplysninger til folk flest, på kino, radio, og til helsepersonell, sosiale etater og  politi.

- Den andre delen av tidlig oppdagelse er et eget oppdagelsesteam, med dyktig helsepersonell som betjener en telefon. Den kan alle kan ringe til hvis man lurer på om noen har en psykose.

I avhandlingen har hun sammenlignet Rogaland med Oslo (Oslo Universitetssykehus, Ullevål) og Roskilde i Danmark i perioden 1997 til 2000. De to sistnevnte hadde ikke noe lignende prosjekt som i Rogaland på den tiden.

Les også: Psykotiske trekk vanligere hos komikere

Av 281 pasienter totalt i den sammenlignende studien ble 174 undersøkt og intervjuet igjen etter 10 år.

- Dobbelt så mange i Rogaland (30 prosent) som i Oslo og Roskilde (15)  var helt fri for symptomer etter ti år. Disse hadde full vanlig jobb, bodde for seg selv og hadde venner, sier ten Velden Hegelstad.

7-8 uker i dag

I Rogaland sank varigheten av ubehandlet psykose mellom 1997-2000  fra 26 til mindre enn 4,5 uker for halvparten av pasientene, mens den i Oslo og Roskilde var 16 uker.

Hun forteller at suksessen med TIPS-prosjektet har avlet lignende prosjekter mange andre steder i landet med fokus på tidlig oppdagelse.

- Også den dag i dag i dag ligger vi ganske lavt på varighet for ubehandlet psykose i her Rogaland med rundt 7-8 uker, denne tiden går litt opp og ned, men vi jobber stadig hardt for å kutte ned sier ten Velden Hegelstad.

Hun mener det ikke trenger å være så vanskelig å oppdage en psykose, enten for pasienten selv eller for andre, hvis man vet hvilke symptomer man skal se etter:

- Derfor må vi fortsette å gi informasjon bredt ut i mange ulike kanaler, om hvordan psykose kan vise seg tidlig. Det kan dreie seg om at en person begynner å høre stemmer, utvikler vrangforestillinger, blir forvirret, eller får vanskelig med å skille virkelighet og fantasi.

- Man skal også være oppmerksom ved sosial tilbaketrekning. Trekker en ung person seg ut av venneflokken er det uansett grunn til å snakke med vedkommende.

Referanse:

Wenche ten Velden Hegelstad. Early Detection and Intervention in Psychosis: A Long-Term Perspective. Doktoravhandling. Disputasen fant sted 3. februar 2014.

Powered by Labrador CMS