Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det øker risikoen for fotskader, ifølge forskere fra University of Zürich i Sveits. De har målt sko som 248 barn brukte inne og ute (og beina deres) for å fastslå om størrelsene var riktige.
Over halvparten av uteskoene som ble undersøkt (52,8 prosent) var for små, mens 13,3 prosent var for store. Blant inneskoene var seks av ti for små, mens én av ti var for store.
Resultatene ble nylig lagt fram på det årlige møtet til American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS).
Forsker og ortoped Norman Espinosa ved det sveitsiske universitetet mener at foreldre bør måle føttene til barna hver gang de skal kjøpe nye sko, og vurdere den faktiske størrelsen på skoene, ikke bare se på skonummeret.
- Skoene bør sjekkes cirka hver måned, særlig når barna vokser fort. Mange barn vokser ofte ut av skoene sine lenge før de slites ut, sier Espinosa videre.
- Ikke samsvar med skonummer
Forskerne sammenlignet også skomålingene med størrelsesmerkingen, for å se om denne samsvarte med faktisk størrelse. Det var sjelden samsvar - faktisk i færre enn 10 prosent av tilfellene, ifølge undersøkelsen.
- Det er interessant at skonumrene som produsentene har satt på skoene nesten aldri var i overenstemmelse med de størrelsene vår gruppe målte seg fram til, sier Espinosa i et presseskriv fra AAOS.
For foreldre kan det altså være et godt utgangspunkt å måle barnas fot, og se hvordan den passer overens med skosålen, framfor å stole blindt på skonummeret.
Undersøkte for hallux valgus
I tillegg undersøkte forskerne barna for hallux valgus, en tilstand der stortåa bøyer seg slik at tåtuppen begynner å nærme seg tærne ved siden av.
Resultatet blir en kul i leddet nedenfor tåen, og denne kan hovne opp og være smertefull. For trange sko regnes som en av hovedårsakene.
Vinkelen for leddet nedenfor stortåa anses normal når den er 15 grader eller mindre. 3,3 prosent av barna hadde en vinkel som var større enn 15 grader, mens 26.1 prosent hadde en vinkel på 10 til 15 grader.
Forekomst av hallux valgus var høyere enn det som tidligere er rapportert, ifølge AAOS-meldingen.
- Mange usikkerhetsmomenter
Ortoped Per Reidar Høiness, overlege ved barneortopedisk seksjon på Rikshospitalet i Oslo, lar seg derimot ikke imponere av det sveitsiske forskningsarbeidet.
- Vi vet ikke hva barna har gått med av sko forut for denne undersøkelsen, så det er mange usikkerhetsmomenter her. Forskerne har registrert forskjeller ved å måle barnas føtter og sko der og da.
- Barna er ikke fulgt over tid, og det er heller ikke en sammenlignende studie. Denne kan bare indikere noe, slik jeg ser det, sier Høiness til forskning.no
Annonse
Hallux valgus er dessuten svært sjelden et problem hos barn, ifølge Høiness. Tilstanden er derimot mer utbredt blant voksne - særlig kvinner er utsatt.
- Kvinner bruker blant annet høyhælte pumps, som er trange over forfoten. Slike sko gjør ikke akkurat fotplager noe mindre, tvert imot er det dette som trolig gir dem plager, og nettopp tilstander som hallux valgus, sier Høiness.
- Hvis barn bruker for trange sko, kan vi heller tenke oss at de får smerter og ubehag. Det kan gi dem plager som smerter i forfoten, trykkplager, problemer med tær og negler, og gnagsår, fortsetter Høiness.
Plattfothet
Den norske overlegen sier det er langt vanligere at barn er plattfote.
- Men plattfothet har ikke noe med for trange sko å gjøre, opplyser Høiness videre.
En rekke studier av plattfothet har vist at verken skotyper eller treningsmetoder har noen innvirkning. Rundt 15 prosent av norske barn rundt 7 års alder er plattfote.
- Plattfothet er en ganske vanlig del av veksten hos barn. Ved 15 års alder er andelen bare 2,5 prosent, opplyser Høiness.
Han oppfordrer alle foreldre til å gi barn gode sko, men det betyr ikke at man må kjøpe de dyreste.
- Det er ikke nødvendig for en vanlig fot. Viktigst er at skoene er av normalt god kvalitet, og oppleves som behagelige av barnet. Man kommer langt med sunn fornuft, sier han.
De første skoene
De første skoene barna skal ha på seg når de begynner å gå, må også holde god kvalitet. Selv om barna ikke går veldig langt til å begynne med.
Annonse
- De bør ha god støtte for hælen, ikke klemme og oppleves ubehagelige for barnet. Skoene skal gi god støtte, siden barneben er veldig myke. Ellers må foreldre følge med og se hvordan barnas sko slites, at de er intakte, og for eksempel at ikke overlæret buler, sier Høiness.
- Noen sko er store i størrelsene og andre er små. Lesten kan være veldig forskjellig, noen kan ha en smalt, og moen kan ha en bred, som kan passe bedre for andre, og noen har en såle som bygger opp på innsiden av foten.
- Noen ønsker mer oppbygde sko, andre synes dette blir for stivt, sier Høiness.