Annonse

Ny kunnskap mot krybbedød

Noen barn våkner aldri fra søvnen, og krybbedød er foreldres verste mareritt. Nå mener to amerikanske forskere at de kanskje kan forutsi hvilke barn som er i faresonen. Stikkordet er serotonin.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), eller krybbedød, er det som skjer når barnet legges til søvn og aldri mer våkner opp. Det er ingen som egentlig vet hva krybbedød skyldes, og definisjonen brukes da også bare om plutselige dødsfall som ikke kan forklares på annen måte.

Denne uklarheten er en del av krybbedødens grusomhet. For siden ingen egentlig vet hva dødsfallene skyldes, sliter foreldrene gjerne med skyldfølelse i ettertid.

Farlig å sove på magen?

Man har noen pekepinner på når krybbedød inntreffer. Epidemologiske studier viser at krybbedød kan ha sammenheng med risikofaktorer som å sove på magen. Andre ting kan faktisk forebygge, som å gi barna smokk. Likevel har man visst lite om de biologiske bakgrunnene for spedbarnsdødelighet.

Forskere ved et barnesykehus i Boston, Massachusetts og Harvard Medical School har undersøkt 31 barn som døde av krybbedød. Disse ble så sammenlignet med ti barn som døde av andre årsaker.

Arbeidet ble ledet av nevropatologen Hannah Kinney og nevrologen David Paterson.

"Spedbarn som ble rammet av krybbedød hadde lavere antall såkalte 5-HT1A-reseptorer, som er reseptorer for serotonin. Bildet over viser et snitt av hjernestammen, og den røde fargen viser den største konsentrasjonen av reseptorer. (Foto: David Paterson, Ph.D., Children's Hospital Boston)."

Under undersøkelser av den lavere delen av hjernestammen, medulla oblongata, ble det funnet noe forskerne mente var svært interessant. De fant uregelmessigheter i nerveceller som lager og bruker serotonin.

Serotonin er ett av over 100 forskjellige stoffer i hjernen som overfører informasjon fra en celle til celle.

Kontrollerer pusten

Serotoninsystemet i hjernestammen hjelper til med å styre en rekke livsviktige funksjoner i kroppen. Serotoninet er viktig for å koordinere pusting, regulere blodtrykk og temperatur i både sovende og våken tilstand.

Ikke minst har serotoninet en rolle i følsomhet overfor karbondioksid. Det er dette som kan vise seg å være livsviktig i spørsmålet om krybbedød.

Når babyer sover på magen eller får ansiktet dekket av dyna, antar man at de puster inn karbondioksid de allerede har pustet ut. For de fleste babyer er ikke dette noe problem, fordi serotoninsystemet i hjernestammen registrerer økningen i karbondioksid, og forteller den lille kroppen at den må ta affære.

- Så en vanlig baby våkner opp, snur seg, og begynner å puste raskere når karbondioksidnivået øker, forklarer Kinney.

Diagnostisk verktøy

Men for barn som som mangler serotonin, og som derfor ikke har et så godt “varselssystem”, kan resultatet i verste fall bli at barnet blir kvalt.

Basert på disse opplysningene håper forskerne å kunne utvikle et diagnostisk verktøy som kan vise hvilke spedbarn som er utsatt for krybbedød. De ønsker også å utvikle medisiner eller andre behandlingsformer som kan beskytte mot dette.

Kinney har tidligere funnet uvanligheter i serotoninreseptorer hos folkegrupper som har verdens høyeste forekomst av krybbedød, blant annet barn hos enkelte grupper amerikanske indianere.

- Vi kommer med sterke bevis på at SIDS er et biologisk problem, og at hjernestammens serotoninsystem er et godt sted å fokusere videre forskning, sier Paterson.

Powered by Labrador CMS