Foreldre må blande seg inn – ellers blir barna overvektige
Når foreldrene ikke begrenser forbruk av fjernsyn og dataspill, kan barna bli mer overvektige og gjøre det dårligere på skolen.
BoChristensenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kunnskapssenter
Medierådet for Barn og Unge fungerer som kunnskapssenter for barn og unges bruk av ny teknologi.
Formålet er å informere om barn og unges bruk av Internett, spill og annen ny teknologi.
Kilde: DFI.dk
Siden fjernsynet og datamaskinen ble en fast del av hjemmene våre, har forskere debattert om de kan ha en skadelig effekt på barns psyke. Tar barn skade av å se actionfilmer og spille dataspill?
Nå viser en ny spørreskjemaundersøkelse, utgitt i det anerkjente tidsskriftet JAMA Pediatrics, at barn i tredje- og femteklasse ser ut til å ta skade av at foreldrene ikke begrenser forbruk av fjernsyn og dataspill. De er mer overvektige, klarer seg dårligere sosialt og presterer dårligere på skolen.
– Når foreldre involverer seg, så har det en kraftig beskyttende effekt på barna på en rekke forskjellige områder, sier Douglas Gentile, hovedforfatteren bak forskningsartikkelen, i en pressemelding.
Noen typer medieforbruk er bra
I undersøkelsen spurte den amerikanske forskergruppen foreldre til 1326 skolebarn hvor mye tid det enkelte barnet bruker foran fjernsynet eller dataskjermen. Deretter så de på hvor godt barna klarte seg skolemessig og sosialt, og på barnas BMI (kroppsmasseindeks).
De fant altså en sammenheng mellom antall timer barnet bruker foran PC eller TV og barnets tendenser til å sove for lite, være overvektig, utvise asosial atferd og klare seg dårligere på skolen.
Men metoden er for generell og unyansert, mener Anne Mette Thorhauge, førsteamanuensis ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.
– Man må være forsiktig med å skjære alt medieforbruk over en kam. Forskning viser at barn starter tidlig med å sosialisere og knytte bånd til andre via dataspill. Hvis man begrenser det, er det kanskje ikke så bra, sier Anne Mette Thorhauge, som er formann for Medierådet for Barn og Unge.
Medieforbruk gir overvekt
Men undersøkelsen har et klart resultat. Medieforbruk er knyttet til overvekt, konstaterer Jens-Christian Holm, forskningsansvarlig overlege og førsteamanuensis på Enheten for overvektige barn og unge ved Holbæk Sygehus.
– Når barn ser på fjernsyn eller spiller datamaskin, så er de nesten like inaktive som når de sover, og det er et stort problem for barnets helse, sier Holm. Til daglig behandler han overvektige barn på sykehuset. Han har ikke bidratt i undersøkelsen, men har selv forsket på feltet.
Tidligere forskning viser at bare to timers inaktivitet gjør at risikoen for overvekt øker markant.
– Overvekt er den største trusselen mot folkehelsen vår, og noe man bør ta svært alvorlig. Men selvfølgelig må medieforbruket veies opp mot det barna ellers gjør, og om de ellers holder seg i form, sier Holm.
Setter ikke grenser
Selv om Anne Mette Thorhauge mener at undersøkelsen bør tas med en klype salt, poengterer hun at foreldre bør være oppmerksomme på hvorfor barnet bruker tid foran dataskjermen.
– Det er forskjell på om et barn bruker tid foran skjermen på grunn av ensomhet eller om barnet skaper bånd via datamaskinen. Så foreldre bør bruke sin sunne fornuft. Det gjelder også når barnet spiller, sier Thorhauge.
Annonse
Undersøkelsen viser at de barna som bruker mest tid foran skjermen, også sover mindre om natten. Det kan tyde på at foreldrene ikke setter grenser.
– Barn trenger naturligvis nattesøvnen sin, derfor bør mediebruken begrenses før sengetid, sier Thorhauge.
Noen typer medieforbruk oppildner og stresser barna like før de skal sove, og det kan føre til en dårligere søvn, konstaterer Steen Gammeltoft, søvnforsker ved Molekylær Søvnforskningslaboratorium i Forskerparken ved Glostrup Hospital.
– Hvis man har et høyt nivå av stresshormoner i kroppen, kan det ramme søvnkvaliteten. Og det kan ha en rekke konsekvenser, sier Gammeltoft.
Søvnmangel kan ødelegge skoleprestasjon
Forskning viser at hvis man ikke får sovet nok, fungerer hukommelsen og oppmerksomheten dårligere. Det gjør at man man lærer mindre.
– Hvis barna som ser mye på TV, ikke får sovet nok, så kan det forklare at de klarer seg dårligere på skolen, både faglig og sosialt. Det påvirker nemlig både humøret og mentale funksjoner, sier Gammeltoft.
– Kroppen er så smart innrettet at den vil forsøke å utlikne søvnmangelen. Så hvis man sover et par timer for lite den ene natten, vil man automatisk være mer trøtt når mulighetene byr seg neste gang. Det gjør at man automatisk vil hente inn det tapte, sier Gammeltoft.
Overvekt kan føre til søvnmangel
Inaktivitet i seg selv kan også ramme søvnen, konstaterer Jens-Christian Holm.
Annonse
– Vi vet at inaktivitet fører til overvekt, og vi vet at overvektige barn oftere har søvnapné, hvor søvnen blir avbrutt og forringet av forstyrret pust. Dette er noe man må ta på som foreldre, sier Holm.
Han mener mer enn to timers mediebruk om dagen er usunt for barn og unge.
Anne Mette Thorhauge vil imidlertid ikke tallfeste noen grense.
Hun mener det dreier seg mer om hva datamaskinen blir brukt til, og hvorfor barna bruker den. Litt dataaktivitet kan være sunt og sosialt.