Annonse

Tenåringer trakasserer hverandre for å få sex

Videregående-elever som har en åpen holdning til uforpliktende sex er oftere utsatt for seksuell trakassering. De trakasserer også oftere enn andre.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne mener at sextrakassering handler om seksuell konkurranse og at den sterkeste drivkraften bak trakasseringen er et ønske om å få seg et ligg. (Foto: iStockphoto)

Det viser en studie av 1199 elever ved ni videregående by- og bygdeskoler i Sør-Trøndelag.

Resultatene viser at unge menn og kvinner som rapporterer at de har hatt one night stands og flere sexpartnere, og som generelt sett har en åpen holdning til sex uten kjærlighet, er oftere utsatt for sextrakassering.

Folk kan se hvor interessert du er i sex

Studien ble gjort av Leif Edward Ottesen Kennair og Mons Bendixen ved NTNU. Kennair sier til forskning.no at både menn og kvinner signaliserer hvorvidt de er interessert i sex for sexens skyld, og ikke knytter dette sterkt til kjærlighet og langvarige, bindende partnerforhold.

- Annen forskning tyder på at en i stor grad kan evaluere hvem som er og ikke er interessert i sex for sexens skyld, bare ved å se dem gå, se på ansiktene deres, eller ved å prate med dem. Akkurat som man i stor grad kan evaluere om folk er utadvente eller innadvendte eller andre personlighetstrekk, sier Kennair.

- Disse signalene fungerer som et slags reklameskilt som hjelper folk til å få det de vil ha, fortsetter han.

- Men selv om mange som er interessert i seksuell oppmerksomhet får det de vil ha, så kan det bli for mye av det gode og noe av dette vil bli oppfattet som seksuell trakassering.

Leif Edward Ottesen Kennair er psykolog ved NTNU. (Foto: Nils Heldal)

Forklaringen er at seksuell oppmerksomhet og seksuelle fremstøt fra noen vi finner attraktive, på et passende tidspunkt, gjerne oppfattes som flatterende. Den samme typen oppmerksomhet i andre situasjoner, fra personer vi ikke er interesserte i, oppfattes som sextrakassering.

Handler om seksuell konkurranse

Kennair og Bendixen forklarer at at funnene deres bryter med den utbredte oppfatningen at seksuell trakassering er en refleksjon av et samfunn der menn ønsker å ha makt over kvinner og at de trakasserer for å dominere kvinner.

De evolusjonære psykologene mener istedet at sextrakassering, for begge kjønn, handler om seksuell konkurranse. Den sterkeste drivkraften bak slik trakassering er, i enkle termer, ønsket om å få seg et ligg.

- Hvis du i en sosial situasjon ønsker å signalisere din interesse for uforpliktende sex så vil trakassering av en av samme kjønn kunne øke sannsynligheten din for å få sex med andre, ved at du har signalisert din tilgjengelighet og dine holdninger til sex, sier Bendixen.

Studien viser også at også at å være utsatt for trakassering korrelerer med trakassering av andre. Folk som blir trakassert er altså ofte de som også trakasserer.

Menn og gutter blir også trakassert

Studier av sextrakassering har som regel fokus på menns trakassering av kvinner. Kennair og Bendixens studie viser at kvinner, som forventet, opplever mer trakassering enn menn. Men gapet mellom kjønnene er relativt lite.

Forskerne fant også at sextrakassering av medlemmer av det samme kjønn var vanlig.

- Vi ser at jenter trakasserer jenter og at gutter trakasserer gutter, sier Kennair.

- Sexkonkurransen foregår primært blant menn og blant kvinner, men man bruker også trakassering i en konkurransesituasjon for å gjøre seg mer attraktiv overfor medlemmer av det andre kjønn.

Mons Bendixen er førsteamanuensis ved psykologisk institutt ved NTNU. (Foto: Nils Heldal)

- Det er det som er evolusjonspsykologiens bidrag her, sier Bendixen.

Bendixen forklarer at den seksuelle trakasseringen elevene rapporterte om i mindre grad var fysisk berøring. Mer typisk var nedsettende seksuelt språkbruk, som “hore” eller “homo”, seksuelle kommentarer på kropp og utseende, spredning av seksuelle rykter, eller at seksuelt ladede bilder ble sendt, eller lagt ut på nettet.

Kvinnelige elever har flere sexpartnere

Forskning viser at det er stor forskjell mellom menn og kvinner når det kommer til hvor mange sexpartnere de ønsker seg i løpet av livet, og hvorvidt de kan tenke seg å ha uforpliktende sex og one night stands.

Elevene som deltok i studien var i gjennomsnitt 17 år gamle - en alder hvor kvinner som gruppe har kommet lengre i sin seksuelle utvikling enn menn.

63 prosent av de kvinnelige elevene rapporterte at de har hatt minst en sexpartner i løpet av det siste året, mens 48 prosent av guttene rapporterte det samme.

En lignende forskjell kom frem når de ble spurt om de har hatt one night stands. Mens 41 prosent av de mannlige elevene sa ja til dette, var det 46 prosent av kvinnene.

Oversatt fra sciencenordic.com

Referanse:

Leif Edward Ottesen Kennair og Mons Bendixen, Sociosexuality as predictor of sexual harassment and coercion in female  and male high school students , Evolution and Human Behavior , 2012 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS