Hva skal barnet hete?

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn venter barn i april/mai, og stiller seg spørsmålet som de deler med snaut 120 000 andre som skal bli foreldre neste år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Og en snartur innom navneforskningen viser at det ikke er noen enkel oppgave, i alle fall om man skal følge trendene.

Kongelig, kanskje?

Det er en rekke kongelige navn i potten. Prinsessens egne navn er svært upopulære for tiden. Märtha har forsåvidt ikke vært i vinden siden 1920-årene, og hennes likesinnede i kongefamilien - prinsessetantene Astrid og Ragnhild - har navn som så sine beste dager på 1930-tallet.

Mor Sonja klarer seg litt bedre (selv om hun aldri har vært på Topp 10), farmor Märtha er, som nevnt, ganske upop, mens oldemor Maud ikke en gang er med på listene.

Guttenavnene Eirik, Håkon og Magnus har et lite oppsving for tiden, men må se seg slått av de “utenlandske” kongenavnene Kristian, Fredrik og Henrik. Harald, Olav og Sigurd er nede i skyggenes dal, selv om det skal anmerkes at Olav hadde fem strake førsteplasser fra 1906 - 1910, muligens på grunn av den nyervervede kronprinsen.

Det er også ganske interessant at Karl og Johan holdt seg mer eller mindre blant de tre mest populære navnene fram til unionsoppløsningen i 1905.

(En liten parentes om etternavn, selv om det er mindre interessant i de kongeliges rekker: Kong Harald bruker R for Rex som etternavn, men der er han ikke alene. Både Statistisk sentralbyrå og Telefonkatalogen kan røpe at det er fire andre som har etternavnet Rex.)

I e-postens rike

De svært lite internasjonale norske bokstavene er på vei ut. Fra en topp i 1934 på 8,9 prosent jentenavn med æ, ø eller å, så har vi nå flatet ut på under én prosent. Det står litt bedre til med guttene, men også her har det sunket - fra omlag ti prosent gjennom hele 1970-tallet til omtrent fem prosent i 2000.

Æ står det verst til med, noe bedre med ø, mens å ser ut til å klare seg bra. Forskerne strides noe om hvorvidt dette er naturlig svingninger eller om folk unngår de norske bokstavene i vårt internasjonale samfunn.

Pær Øyvind Åkrestrømmen - den e-postadressen kommer ikke helt av seg selv, for å si det sånn…

Topp 10 - før og nå

Det er vel neppe noen bombe at det er Anna og Anne som er tidenes mestvinnende på jentenavnenes Topp 10. Anna holdt førsteplassen fra målingene startet i 1880 til 1917, mens Anne kom i 1940 og holdt seg til 1981 (!) - bare slått av Monica i 1972 og Linda i 1975, 1977 og 1978.

I 2001 var det Julie som klatret til topps etter å ha etablert seg på Topp 10 i 1993, fulgt av 2. Ida 3. Sara 4. Thea 5. Emilie 6. Maria 7. Ingrid 8. Nora 9. Marte 10. Hanna.

Gutta har også sine klare vinnere. Ole dominerte det meste av perioden 1880 - 1900 (tett fulgt av nevnte Karl og Johan), Johan tok fire “titler” før Olav sine fem, for deretter å gi tronen til Arne til midten av 1930-tallet. Lengst på tronen satt Jan (1940 - 1973), mens Thomas og Kristian byttet på de øverste plassene fram til 1990.

I 2001 var det Markus som holdt førsteplassen, fulgt av 2. Kristian 3. Martin 4. Andreas 5. Sander 6. Mathias 7. Kristoffer 8. Jonas 9. Henrik 10. Marius.

Hvorfor ikke flere navn?

I følge Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå har 24,4 prosent av jentene og 22,4 prosent av guttene flere fornavn, men det blir stadig færre som får mer enn ett fornavn. I tillegg har 1,6 prosent av jentene og 1,5 prosent av guttene bindestrek i navnet sitt. For begge kjønn er det 45 prosent som har mellomnavn.

Mest brukte dobbeltnavn i 2001 er Ole Kristian, Ole Martin, Ida Marie og Emma Sofie.

Ouren kan også fortelle at det er mange som kaller opp sine barn etter kjente personer. Olav på starten av 1900-tallet er nevnt, Sonja Henie og Kronprinsesse Sonja på henholdsvis 1920- og 1960-tallet (beklager, fortsatt ikke Topp 10), mens Vegard Ulvangs olympiske bragder skal ha brakt navnet hans opp til en “all time high” i Nord-Norge.

Det er først og fremst virkelige personer som får søsken i navnet, selv om Hedda kanskje fikk litt drahjelp av Ibsen, i tillegg til en ikke ukjent alpinist et hundreår senere.

Selv falt undertegnede litt for et anonymt forslag som herved er overbrakt prinsesse med husbond; Martha-Ari (!)

Og helt til slutt

Bare så det er nevnt; det finnes 131 menn som har Ari som fornavn, 32 som har Behn som etternavn, men sannsynligheten for at det er flere enn én Ari Behn er heller liten.

Men så er det jo ikke så mange av prinsesse Märtha Louise heller, da...

Les mer...

Om navn hos Statistisk sentralbyrå

Powered by Labrador CMS