Ekteskapet utsatt når barn dør

Når et barn dør, lever foreldrenes ekteskap farlig. Det viser forskning utført av sosiologen Torkild Hovde Lyngstad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å miste et barn er en tragedie. Lyngstads doktoravhandling viser at ekteskapet kan gå med i dragsuget når ulykken først har inntruffet.

Lyngstad, som til daglig arbeider i Statistisk Sentralbyrå, skapte for noen år siden oppsikt ved å påvise at høyt utdannede ektepar skiller seg sjeldnere enn par med lavere utdannelse.

Faktorer som påvirker

Nå er hans doktoravhandling, som bærer tittelen Four Essays on Marital Dissolution, ferdig. Avhandlingen består av fire separate artikler som omhandler ulike faktorer som påvirker skilsmissehyppighet.

Det han selv mener er mest interessante ved doktorarbeidet, er forskningen på sammenhengen mellom barns dødsfall og foreldrenes skilsmisse.

Som demograf og sosiolog har han ikke sett på hvordan foreldre takler at et barn død, eller hvordan sorgen påvirker livet. Derimot har han sett på de rene demografiske fakta.

Fra selvmord til ulykker

Doktoranden forteller at han ikke har tatt utgangspunkt i noen bestemte typer dødsfall.

- Det kan være alt fra selvmord til sykdommer og ulykker, sier Lyngstad.

Det han har sett på er hvordan slike tragedier påvirker ekteskapet. Det har ikke vært helt lett, metodisk sett.

- Problemet er at et dødsfall bringer to endringer: En traumatisk opplevelse for foreldrene, og en endret hverdag i form av at de har et barn mindre. Hvem skal man da sammenligne de som har opplevd den traumatiske hendelsen med?

"Torkild Hovde Lyngstad." (Foto: SSB)

- De som har valgt å få like mange barn men ikke har opplevd dødsfall? Eller de som ikke enda har valgt å få like mange men som i øyeblikket har like mange barn som de som har opplevd dødsfall? spør Lyngstad.

Ingen bastante svar

Han vil ikke komme med for bastante konklusjoner.

- Hvor stor er sammenhengen? Kunne du gi en pekepinn på om sammenhengen er på fem eller 50 prosent?

- Nei, dessverre. Jeg vil ikke gi noen pekepinn. Men de som opplever at et barn dør går oftere fra hverandre, når vi har tatt hensyn til en rekke andre forhold som kan tenkes å spille inn.

- Kan sammenhengen mellom barnedød og skilsmisse avhenge av alderen på barnet?

- Jeg mener at den kan gjøre det, og forsåvidt at sammenhengen kan variere med en rekke andre forhold. Det har jeg ikke undersøkt i avhandlingen, for selv med data fra registre kan datagrunnlaget bli lite, sier Lyngstad.

Powered by Labrador CMS