Kan det være at gutter krever mer oppmerksomhet fra foreldrene enn jenter? spekulerer franske forskere i ny studie. (Illustrasjonsfoto: Anna Kraynova / Shutterstock / NTB scanpix)
Kan det være at gutter krever mer oppmerksomhet fra foreldrene enn jenter? spekulerer franske forskere i ny studie. (Illustrasjonsfoto: Anna Kraynova / Shutterstock / NTB scanpix)

Småsøsken med storebror hadde dårligere språkferdigheter

De som har storesøster var derimot ikke påvirket. Men forskerne bak funnet kan ikke si noe om hva som er årsaken bak sammenhengen.

En fransk studie viser en sammenheng mellom dårligere språkferdigheter og det å ha en storebror, sammenlignet med de som ikke har storesøsken.

Forskerne fant ikke den samme sammenhengen hos de som har en eldre søster.

Studien, nylig publisert i tidsskriftet Psychological Science, baserer seg på data fra en tidligere undersøkelse av over 1000 franske barn.

Trodde aldersforskjell ville avgjøre

Det er Naomi Havron og kolleger fra Ecole Normale Supérieure de Paris som står bak oppdagelsen.

I studien skriver de at de tok utgangspunkt i tidligere forskning som har vist en kobling mellom det å ha storesøsken og dårligere språkferdigheter.

Men kunne det være forskjell mellom det å ha en storebror eller storesøster?

Det mener forskerne nå å ha bekreftet i denne undersøkelsen. Riktignok er det en studie på franske barn, og Havron og co påpeker at det ikke er sikkert funnene lar seg overføre til andre land.

Forskerne gjorde også et annet uventet funn. De antok at jo større aldersforskjell mellom søksnene jo bedre språkferdigheter ville det yngste søskenet ha.

Tvert imot viste studien det motsatte: jo mindre aldersforskjell, jo bedre språkferdigheter.

Kan ikke si noe om årsaken bak funnet

Forskerne understreker likevel at de ikke kan si noe om hva det er som er årsaken bak sammenhengene de har funnet.

De har tross alt ikke vært hjemme hos søsknene og observert samspillet dem imellom eller med foreldrene.

I tillegg påpeker de at barna uten storesøsken også hadde en tendens til å ha færre småsøsken.

Men de tillater seg likevel å spekulere i hva som forårsaker forskjellen mellom det å ha en storebror og en storesøster.

Forskjellen mellom søster og bror

Kanskje er det ikke storebror som hindrer språkutviklingen, men snarere storesøster som fremmer den?

For eksempel kan det være at søstrene er bedre oppdratt til å ta vare på søsknene sine, eller at de rett og slett er mer snakkesalig, skriver forskerne. I tillegg har tidligere forskning vist at jentene ofte mestrer språk bedre enn gutter når fram til de fyller seks år.

En annen forklaring, ifølge forskerne, kan være at storebrødre krever mer av foreldrenes oppmerksomhet. Det begrunner de blant annet med annen forskning som har vist at mødre som har guttespedbarn, er mer stresset enn de som har jenter.

Vil ikke gi anbefalinger

– Uansett hva som er årsaken bak dette, har vi ingen anbefalinger for hvor stor en familie skal være eller hvordan den er satt sammen, og jeg er helt sikker på at den negative effekten av å ha en storebror ikke er uunngåelig, skrev Naomi Havron på Twitter da hun omtalte studien tidligere i år.

Det finnes masse forskning som peker i ulike retninger om hvor viktig plassen i søskenflokken er. I 2015 viste en studie at det har lite å si for hvordan personligheten utvikler seg. Men det kan derimot ha ørlite å si for intelligensen, som forskning.no har skrevet om i denne saken.

Uansett er det også mye forskning som viser de positive sidene ved å ha søsken, uavhengig av kjønn.

For eksempel har de som har en snill bror eller søster, større sjanse for å bli snill selv, som forskning.no skrev om i fjor.

Og i denne saken fra 2016 kommer det fram at det å ha et søsken kan bidra til at du får bedre inntekt når du blir voksen.

Referanse:

Havron, N. m.fl: The Effect of Older Siblings on Language Development as a Function of Age Difference and Sex . Psychological Science. (2019) (sammendrag)

Powered by Labrador CMS