Søskenkjærlighet er ikke alltid like rosenrødt. Men for barn med foreldre som krangler mye, kan en bror eller søster være godt å ha, viser ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Søskenkjærlighet er ikke alltid like rosenrødt. Men for barn med foreldre som krangler mye, kan en bror eller søster være godt å ha, viser ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Søsken er gode å ha når foreldrene krangler

Barn med foreldre som krangler mye, kan få psykiske problemer som voksne. Nå har amerikanske forskere sett på hvordan søsken tar oppmerksomheten bort fra kranglingen.

Søsken påvirker oss, på godt og vondt.

Du kan for eksempel bli snillere av å ha en snill søster eller bror. Du kan også bli rikere av å ha et søsken.

På den andre siden er det faktisk større sjanse for at barnet ditt overlever kreft hvis det ikke har søsken.

Nå viser en ny studie at tenåringer takler at foreldrene krangler på en bedre måte, dersom de har en bror eller søster.

Barn får psykiske problemer av foreldre som krangler

En tidligere studie fra Folkehelseinstituttet viser at hvert tiende barn mellom seks og 15 år i Norge regelmessig opplever at foreldrene krangler foran dem.

Dette gjelder både de med skilte foreldre og de med foreldre som fortsatt holder sammen. Ifølge Folkehelseinstituttet kan kranglingen føre til angst, depresjon og dårligere psykisk helse for barna.

Men den amerikanske studien viser at kranglingen kan gjøre mindre skade, dersom tenåringer har sterke bånd til en bror eller søster.

Forsket på amerikanske tenåringer

I undersøkelsen deltok 236 tenåringer og foreldrene deres. De ble rekruttert fra skoler i mellomstore byer nordøst i USA og én liten by i Midtvesten.

Forskerne fulgte familiene over tre år og i tre omganger, da barna var 12, 13 og 14 år. De observerte og intervjuet familiemedlemmer og gjennomførte årlige spørreundersøkelser.

Fordi deltagerne i forsøket for det meste var folk fra den hvite middelklassen, mener forskerne at den sier lite om de med en annen sosioøkonomisk bakgrunn eller etnisitet.

Mer venner enn omsorgspersoner

– Det ser ut som om ungdommer bruker søsknene sine som en slags form for beskyttelse og følelsesmessig støtte, sier professor Patrick Davis fra University of Rochester i en pressemelding. Han er en av forskerne bak studien.

– Og vi trodde at yngre søsken drar større nytte av en eldre bror eller søster, siden de ofte har mer utviklede evner til å vise omsorg og beskyttelse, sier han.

Men det var ikke tilfelle. Tenåringene hadde like stor nytte av yngre som eldre søsken.

Forskerne mener dette er fordi søsken ofte har samme funksjon som venner, at de deler interesser og er aktive sammen, i blant annet idrett. På denne måten kan søsken introdusere hverandre til nye venner og arenaer som gjør at de glemmer konfliktene hjemme.

Bror eller søster tar altså oppmerksomheten bort fra konfliktene hjemme.

– Søsknene utviklet vennskapsbånd som innebærer nærhet, åpenhet om problemer og å gi hverandre tilbakemeldinger, sier Davis.

Referanse:

Patrick Davis m.fl: Children's Vulnerability to Interparental Conflict: The Protective Role of Sibling Relationship Quality. Child Development. Juni 2018. DOI: https://doi.org/10.1111/cdev.13078

Powered by Labrador CMS