Mannens biologiske klokke tikker høyere

Det er ikke bare kvinner som bør legge ønskede barn inn i kalenderen før det er for sent. Ny forskning viser at også sjansen for å bli far minker fra fylte 35 år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forskere fra University of Washington i Seattle som nå slår fast at også menn får trøbbel med produktiviteten i 30-årene.

Flere skader på cellene

Dr. Narendra Singh, som leder forskningsgruppen, sier at skader på det genetiske materialet i sædceller øker med stigende alder. I motsetning til andre celler i kroppen, har ikke sædceller noen mulighet for å reparere slike skader.

Det gjør ikke saken bedre at menn med alderen mister evnen til å luke ut de dårlige sædcellene (prosessen kalles apoptose). Dermed øker sjansen for at en skadet sædcelle befrukter det kvinnelige egget.

I følge Singh betyr dette både økt fare for svangerskapsavbrudd, og økt fare for at barna blir født med mindre avvik, så som skjeve tenner eller asymmetriske kroppsdeler.

Betydelig forskjell før og etter 35

Forskningsgruppen undersøkte 60 menn mellom 22 og 60 år, hvorav alle hadde normale sædceller. Imidlertid var det langt flere skader i arvestoffet (DNA) når mennene passerte 35 år, både i antall og i omfanget av skade på hver enkelt sædcelle. Dr. Singh sier det er snakk om et betydelig oppsving i skader rett etter 35 år.

I tillegg påviste gruppen at sædcellene blir mindre aktive med årene, noe som minker deres evne til å befrukte et egg.

Flere blir fedre etter 40 år

BBC skriver at andelen engelske menn som får barn etter fylte 40 år har steget med 50 prosent i løpet av 1990-årene. I 1999 hadde hvert tiende nyfødte barn i England en far som hadde passert 40 år.

Imidlertid, slår BBC fast, har mange menneskers sunne livsstil vist seg å ha en positiv effekt på mannens fruktbarhet.

Resultatene fra undersøkelsen skal presenteres på et møte i American Society of Reproductive Medicine i Seattle.

Powered by Labrador CMS