Barna i den nye studien spiste mye av matvarene de ikke var mest glad i.

Barn spiser også det de ikke liker så godt, ifølge ny studie

Forskere testet påstanden «barn spiser det de liker». Det er mer riktig å si at barn ikke spiser det de misliker, konkluderer de.

Potetgull, brokkoli, druer, cherrytomat, kjeks, kyllingnuggets og ketchup.

Typisk er noen av disse matvarene populære hos barn. Andre er ikke like appetittvekkende.

Og nettopp disse syv matvarene fikk 61 barn i alderen fire til seks år servert i en studie gjort ved Penn State University i USA. I tillegg fikk de melk og juice. Resultatene er publisert i tidsskriftet Appetite. Funnene er også omtalt i en pressemelding fra universitetet.

Fra forferdelig til supergodt

Forskernes hovedspørsmål for studien var: Spiser barn virkelig bare det de liker?

For å finne ut det lagde de en skala som barna skulle bruke til å rangere hvor godt de likte matvarene.

Skalaen var delt inn i forferdelig, dårlig, kanskje godt-kanskje vondt, godt og supergodt. Barna svarte på det før de begynte å spise.

Deltakerne fikk alt servert på et brett, og kunne spise så mye som de ville. Både før og etter måltidet veide forskerne maten for å finne ut hvor mye de hadde spist av hver matvare.

Spiste ofte like mye av den helt greie maten

Det var ofte ingen klar sammenheng mellom hvordan barna rangerte matvarene og hvor mye de faktisk spiste av dem, skriver forskerne.

Noen deltakere kunne for eksempel svare at de likte potetgull, druer, cherrytomater og juice. Det gjorde også at de spiste eller drakk mye av det. Men de spiste også mye av det de var nøytrale til.

Sammenhengen var derimot sterk når det kom til matvarene barna mislikte. De ble oftere liggende igjen på serveringsbrettet.

Påstanden «barn spiser det de liker» bør byttes ut med «barn spiser ikke det de misliker», konkluderer de. Det kan være en gledelig nyhet på mange middagsbord. Og andre forskere har forsket frem triks for å innføre det.

Valgfrihet ga større apetitt

I denne studien fikk barna som deltok frie tøyler til å spise det de ville. Tidligere studier har vist at barn er mer åpne for å spise mat som de selv velger.

NOFIMA-forskerne Siri Alm og Themis Altintzoglou skrev om det på forskning.no i 2016.

Når det gjelder brokkoli, som barna fikk servert i studien, viste forskning i 2021 at noen har et gen som gjør at man ikke liker det. Vi omtalte funnet på ung.forskning.no.

Referanse:

Keller, Kathleen L., Shehana, Catherine., Cravener, Terri., Schlechter, Haley og Hayes, John. (2022). Do children really eat what they like? Relationships between liking and intake across laboratory test-meals. Appetite.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS