- Nettfiltre er farlig

-Teknisk filtrering er ikke bare umulig, det ødelegger også kommunikasjonen mellom foreldre og barn, sier Elisabeth Staksrud ved Statens filmtilsyn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om nettfiltre har gått lenge. Blant annet har barneombud Trond Waage blitt kritisert for fremheve en innføring av nettfiltre som metode for å beskytte barn og unge mot tvilsomt innhold på nettet.

Elisabeth Staksrud er koordinator for SAFT, et stort europeisk forskningsprosjekt om internettsikkerhet, og kan fortelle at foreldre mangler kunnskap om og innsikt i barns nettvaner.

Ødelegger dialogen

- Nettfiltre er farlige fordi de blokkerer for mye - de er sensurerende, og du overlater kontrollen til amerikanske filterprodusenter. I tillegg blokkerer de for lite, så noe av det vi er bekymret over vil alltid slippe gjennom. De blokkerer også den dialogen vi etterlyser mellom foreldre og barn, sier Staksrud.

- Vi mener nettfiltre er helt feil fordi de ikke fungerer, men blir en sovepute for foreldrene. Heldigvis har det vist seg at jo høyere teknisk kompetanse foreldre har, jo mindre tro har de på at dette virker, sier rådgiver Jørgen Kirksæther ved Statens filmtilsyn.

- Trist

Staksrud syns det er litt trist at Barneombudet mener at filter er bra, og trist at foreldre tror det finnes en slik løsning.

- Det beste filteret du kan få er det du klarer å installere mellom ørene på ungene, mener hun.

Nettfiltre har heller ikke vist seg å bli noen kommersiell suksess, og de er ikke veldig utbredt i Norge. Statens filmtilsyn melder om en nedgang i mennesker som tror på nettfiltre her i landet.

- Dette er en felles holdning for SAFT-prosjektet, sier Staksrud, som er utnevnt til EUs ekspert på området.

Lenker:

Statens filmtilsyn: Internett filtrering
Redd barna: Sikker surfing med barna
Informasjonsportal: SAFT

Powered by Labrador CMS