Det handler om å dele

Ungdommens omfavnelse av nettsamfunn som Facebook gjør at staten tvinges til å tenke i nye informasjonsbaner. Løsningen for den trauste kolossen er å dele informasjon i slike samfunn, ifølge rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av fire ungdommer deltar daglig i nettsamfunn, i gjennomsnitt er ungdom med i 3,4 slike fora.

Det bør få konsekvenser for hvordan offentlige etater skal informere oss, særlig ungdommen, mener forsker.

Nå ut til unge

- Det viktigste er ikke at statsråder har profiler på Facebook. Det vår rapport viser, er at hvis staten og andre organisasjoner i større grad skal treffe ungdommen, så bør informasjonen gjøres delbar. Altså at det for eksempel på regjeringen.no er mulig å trekke informasjonen inn på nettsamfunn.

Det sier førsteamanuensis Tanja Storsul ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo.

Hun viser til at mange nettmedier allerede har en knapp knyttet til artiklene sine som for eksempel sier “del på Facebook” eller “legg til på Nettby”.

- Det bør staten også ha. Dessuten kan informasjonsfilmer på YouTube være effektivt for å nå ungdommen, mener Storsul.

Raske skifter, men tro på fenomenet

Mange av besøkene ungdommene gjør i nettsamfunnene er raske. De fleste bruker under en halvtime om dagen, og lojaliteten til slike arenaer er stort sett fraværede.

Det viktige er hvor vennene er, og at det skjer noe i nettsamfunnet. Hvis ikke flytter ungdommene raskt - og i flokk, viser rapporten.

- Slik sett er det på ingen måte gitt at Facebook er det store om ti år, men selve fenomenet med slike nettverkssteder tror jeg vil være viktige. Hvilke uttrykk de vil ha, er det vanskelig å si noe om, sier Storsul.

Rapporten hun har vært prosjektleder for, viser at 96 prosent av tenåringene kobler seg på Internett hver dag, og at de bruker nettet på nye måter. Daglig deltar 70 prosent av de eldste tenåringene (16-19-åringene) i ett eller flere nettsamfunn.

Deling viktigere enn kontekst

- I det nettverkssamfunnet vi er inne i handler mye om å dele. Det blir altså langt viktigere at informasjonen skal være delbar, enn hvilken kontekst den oppstår i.

- På offentlige nettsteder som regjeringen.no vil man kunne styre alt som kommer ut av informasjon, men man risikerer at de man ønsker at skal få informasjonen, ikke oppholder seg der og leser den, sier Storsul.

Den nye rapporten heter Nye nettfenomener - Staten og delekulturen , og er utarbeidet på oppdrag fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

I tillegg til Tanja Storsul har også Vibeke Kløvstad i Forsknings- og kompetansenettverk for IT i utdanning (ITU) forfattet rapporten.

Koordinere aktivitet – og ha det gøy

I rapporten har ikke forskerne tro på at staten selv bør opprette egne nettsamfunn. Man bevarer riktignok større grad av kontroll på den måten, men “det høres veldig kjedelig ut”, er omkvedet fra flere av ungdommene som er intervjuet.

Flesteparten bruker nettsamfunnene for å treffe venner, koordinere aktiviteter og kort sagt ha det gøy. Storsul tror likevel at det offentlige har mye å tjene på tilstedeværelse i slike samfunn.

- Ut fra de grundigere intervjuer vi gjorde i fokusgruppene, ser vi at nettsamfunn kan være en arena der man blander både løs sosial prat og det mer målrettede.

- For å dra dette videre; vi ønsker ikke at staten skal sette seg ved “kafébordet”, men det er fint om det ligger en brosjyre der som vi kan diskutere med andre.

- For staten har en del informasjon som de ønsker å få videre ut. Kanskje handler det om helse, om å velge utdanning og jobb. Å komme nærmere ungdommene der de oppholder seg, vil ikke være så dumt, sier Storsul.

Få eksempler

Forskerne har så langt funnet få eksempler på at offentlige etater legger opp til å dele informasjon i nettsamfunn.

- Vi tror det finnes mye god vilje til å dele, men det handler bare om å gjøre det. Vi har lett etter nettsider som har en slik praksis, og Unginfo.no gjør det på noen artikler. Hva angår informasjonsvideoer fra det offentlige, så er også det vanskelig å finne på nettet, fortsetter Storsul.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys uttrykker en åpen holdning til å tenke i nye informasjonsbaner for det offentlige.

- Nettsamfunn representerer både demokratiske muligheter og utfordringer som vi ikke kan ignorere. Skal vi kommunisere med ungdom og unge voksne må vi forstå og komme delingskulturen som preger nettsamfunn i møte, sier Grande Røys i en pressemelding.

- Vi bør legge til rette for gjenbruk av offentlig informasjon. Dette er en demokratisk utfordring mer enn det er en teknisk utfordring, sier Grande Røys videre.

Les mer:

Nye nettfenomener - staten og delekulturen (hovedpunkter i rapporten, pdf-fil)

Powered by Labrador CMS