En britisk tvillingstudie viser at det først og fremst er genene som er skyld i at barna er kresne i matveien.(Maria Symchych / Shutterstock / NTB)
Det er genene som gjør barnet ditt kresent, ikke din innsats på kjøkkenet
Kresenhet er arvelig og holder seg relativt stabilt frem til tenårene, ifølge en ny britisk studie. Men det finnes vinduer der foreldre har mulighet til å påvirke.
Er du blant dem som sliter med å få i barna mat, så kan en ny
britisk studie kanskje gi litt mer senkede skuldre.
Det er nemlig i all hovedsak ikke noe du har gjort som
forelder som gjør at barnet er kresent i matveien.
Det er ikke din skyld at grønnsaker eller fisk ikke blir spist. Det er ikke din skyld at storesøster liker brokkoli, mens
lillesøster spytter det ut.
Det er genene! I all hovedsak i hvert fall.
Og er barn kresne når de er tre år, så er det sannsynlig at
de fortsatt er det når de er 13.
Det er i hvert fall konklusjonen ut ifra en den nye studien. Hvordan har de kommet fram til det?
Tvillingstudier avslører arvelighet
Kresenhet er i studien beskrevet som en tendens til å spise
et begrenset antall typer mat. Det handler om å være kresen på smak og
konsistens, og å ikke ville smake på nye ting.
Det er relativt vanlig, og utvikles typisk i småbarnsårene. Noen
er så kresne at det blir et problem i hverdagen for barna, og ikke minst for foreldrene.
For å finne ut av hva som skyldes gener, og hva som skyldes
miljø – altså foreldrene og maten de serverer – har forskerne studert 4.800 eneggede
og toeggede tvillinger.
Tvillingstudier gjør det mulig å skille mellom det som
handler om medfødte gener fra påvirkning utenfra.
Foreldrene til barna har svart på spørsmål ved fem ulike
aldre: 16 måneder, 3 år, 5 år, 7 år og 13 år. Forskerne kan altså si noe om
utvikling over tid.
Og konklusjonen er klar: Kresenhet i matveien er i stor grad
arvelig, og det holder seg stabilt fra småbarnsalderen til ungdomsårene. Men, det er ikke dermed sagt at det ikke kan endre seg.
– Den viktigste innsikten fra dette arbeidet er at
kresenhet i matveien ikke er noe som oppstår som følge av foreldreadferd. Det
handler faktisk om de genetiske forskjellene mellom oss, sier Zeynep Nas, en av
forskerne bak studien, til
avisa The Guardian.
Men, legger hun til: «Gener er ikke skjebne».
For selv om den genetiske innflytelsen er rimelig stabil
helt frem til tenårene, så varierer den allikevel noe. Den innsikten er viktig
for å vite når det er mest effektivt å prøve å påvirke de kresne barna, ifølge
forskerne.
Erfaringer som tvillingene i studien delte, måltider og mat
på hjemmebane, hadde klart mest å si da de var 16 måneder. I den alderen
forklarer genene bare rundt 60 prosent av kresenheten.
Annonse
Når barna er mellom 3-13 år gamle forklarer gener mellom
74-84 prosent av kresenheten.
Kurven går først oppover, og topper seg ved 7-års alder. Her
er det med andre ord liten vits i å prøve å påvirke for mye. Deretter går den
litt ned, mot tenårene.
Fra 7-års alderen ble venner og erfaringer utenfor hjemmet
mer viktig med tanke på å prøve ny mat.
Godt å vite for foreldrene
– Dette er en viktig studie, sier Christine Helle.
Hun er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, tidligere
overlege og spesialist i Barne- og ungdomspsykiatri.
– Det kan være godt for foreldre til kresne barn å
få vite at dette ikke primært handler om foreldreadferd, men om genetiske
forhold. Og at det ikke lar seg endre over natten, sier Helle.
– Det er en egenskap ved barnet som det vil
fortsette å ha, og som kanskje ikke avtar før i ungdomsalder.
Barn bør allikevel tilbys variert mat og oppfordres til å
smake på mat de ikke vanligvis spiser, mener hun. Ofte må maten smakes på mange
ganger før barna begynner å like noe nytt.
– Studien viser at det kan være lurt å la barnet
bli introdusert for et variert kosthold tidlig, før barnet er 2 år. I denne
perioden har matmiljøet størst innflytelse.
Har kresenhet likevel en funksjon?
Evolusjonsmessig fordel
Annonse
Ja, at barn er kresne er kanskje ikke så rart, ifølge
Helle.
– Evolusjonsmessig har det vært smart, at barn
ikke bare putter alt i munnen og spiser det. Antagelig er det derfor kresenhet
tiltar i den fasen der barnet begynner å gå og kan bevege seg vekk fra
omsorgspersonen, sier hun.
– Det er et utviklingstrekk som har vært nyttig
for oss, at barn blir mer skeptiske til mat når de får større bevegelsesfrihet.
Barn er kresne på ulike måter, understreker Helle. Det er et
stort spenn mellom de som bare er litt kresne, og de som er så kresne at de
trenger oppfølging og behandling. Hun anslår at dette kan gjelde rundt 5
prosent av alle barn.
Kresenhet er ikke en diagnose, men noen av barna som strever
mest kan ha noe som kalles selektive spisevansker. Disse barna kan unngå hele
grupper av mat, som å nekte å spise grønnsaker, mat med bestemte farger eller
konsistenser.
Går an å trene på å like mat
Silje Steinsbekk, professor i klinisk barne- og
ungdomspsykologi ved NTNU, har gjort flere studier på kresenhet hos norske
barn. I disse studiene har ett av fire barn havnet i kategorien kresen.
Selv om den nye studien viser at den genetiske innflytelsen
er stor, og at den varer over tid, så betyr ikke det at man ikke skal prøve å
hjelpe barna til å bli mindre kresne, påpeker Steinsbekk.
– Selv om genetikken spiller en betydelig rolle har foreldrene en
mulighet til å påvirke, sier professoren.
– Generelt sett vet vi at eksponering virker, altså å trene seg på å
like mat og å tørre å smake på ny mat. For de som er genetisk sårbare for
kresenhet er det trolig ekstra viktig, påpeker hun.
– Mat er så mye mer enn ernæring, det er glede og
samvær. Det heter jo måltid – vi skal dele et mål med tid. Hvis dette kan bidra
til at foreldre som har kresne barn senker skuldrene litt, så er det bra, sier
Steinsbekk.
Annonse
Var barn mindre kresne før i tida?
Hvis kresenheten først og fremst kommer av genene, kan vi da
anta at barn gjennom tidene alltid har vært like kresne?
Det finnes ingen studier som kan bekrefte eller avkrefte
dette, svarer Helle.
Steinsbekk og hennes kollegaer fant i en av sine studier at
hvis barna hadde foreldre som var veldig sensitive på deres behov, økte
sannsynligheten for at de var kresne to år senere, mens foreldres evne til
struktur beskyttet mot kresenhet. Mange mener at
dagens foreldrestil er for ettergivende.
Men tidligere aksepterte kanskje færre foreldre at maten ikke ble spist.
– For noen generasjoner siden var det vel mer sånn
her er maten, du får ikke gå før du har spist opp, sier Steinsbekk.
– Da overkjører man barnas evne til selv å kjenne
når de er mette, og skaper gjerne negative assosiasjoner til mat og måltid.
Er barnet ditt kresent?
Det finnes ingen endelig definisjon på hva som utgjør et
kresent barn.
Studier finner derfor at alt fra 6 til 60 prosent av barn er
kresne. I sine studier har Silje Steinsbekk fra NTNU funnet at hvert fjerde
norske barn er kresen i matveien.
Definisjonen på kresenhet som hun brukte er: «En uvillighet
til å spise kjent mat eller prøve ny mat, som er alvorlig nok til å påvirke
daglige rutiner på en slik måte at det er problematisk for foreldre, barn eller
relasjonen mellom foreldre og barn».
For å måle dette bruker forskerne ofte et spørreskjema som
heter The
Child Eating Behaviour Questionnaire. Foreldre tar stilling til 35
påstander om mat og svarer på om barna deres gjør ulike ting alltid, ofte, noen
ganger, sjelden eller aldri.
Skjemaet brukes også for å finne ut av om barn for eksempel
spiser for mye, for lite eller for sakte. Seks av påstandene brukes for å måle
kresenhet.
Disse er blant annet barnet mitt nekter å spise ny mat de
første gangene det tilbys, barnet mitt liker mye forskjellig mat og barnet mitt
er sjelden fornøyd med maten som serveres.
Opptatt av helse, psykologi og kropp?
Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.