Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er forskere ved University of Bath og University of Exeter som for første gang har greid å filme de knøttsmå infeksjonsprosessene.
Artikkelen som forklarer hvordan og hvorfor forskerne har gjort dette er publisert i open access-tidsskriftet PLoS Pathogens.
Selvlysende bakterier
Bakterieinfeksjoner studeres som oftest etter at vertsorganismen selv er død, men denne gangen brukte forskerne levende fruktfluefostre.
Bakteriene ble merket med selvlysende materiale og sprøytet inn i fostrene, og forskerne kunne observere hvordan immunforsvaret og bakteriene oppførte seg.
- Celler oppfører seg ofte svært annerledes når de tas ut av sitt naturlige miljø og blir dyrket i et laboratorium, sier professor Will Wood ved University of Bath i en pressemelding. Han var en av forskerne som tok del i prosjektet.
- Viktig å studere hele organismer
Wood forteller at immunceller blir utsatt for påvirkninger fra mange ulike kilder, og at cellene reagerer på disse påvirkningene.
- Så snart cellene fjernes fra dette komplekse miljøet og tas inn i et laboratorium forsvinner mange av disse påvirkningene. Derfor er det svært viktig å studere hele organismer slik at vi kan forstå hvordan bakterier og vertsorganismen fungerer sammen, sier han.
Merket bakterieproteiner
I tillegg greier forskerne å merke individuelle bakterieproteiner på samme måte, og da er det mulig å se hva slags roller de spiller i infeksjonsprosessen.
Forskerne skriver at de håper denne teknikken også kan brukes på bakterier som Listeria, som kan forårsake hjernehinnebetennelse, betennelser i hjerteklaffene og lymfeknuter, og Trypasonoma, som kan forårsake sovesyke. Sovesyke er en betennelse i hjernen og hjernehinnen som kan være dødelig om den ikke behandles i tide.