Annonse

Skadelig beskyttelse?

Vi i den vestlige verden gjør hva som helst for å beskytte oss mot bakterier. Nå viser det seg imidlertid at et av de vanligste bakteriedrepende stoffene kan forgifte miljøet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

dioksiner

Dioksiner er en gruppe med stoffer som er forbundet med helseproblemer. De brytes ikke ned i naturen, og har en tendens til å samle seg opp i kroppsvevet.

Dermed kan selv små mengder farlige dioksiner gjøre stor skade over tid.

Kilde: BBC

Triklosan er dødelig for mange bakterier, og tilsettes ofte i tannkrem, såper og sykkelbukser, slik at vi mennesker skal føle at vi er på den sikre siden. Det er vi definitivt ikke. Amerikanske forskere har funnet ut at sollys og kloakkrensing kan forvandle stoffet til dioksiner som samler seg opp i miljøet.

Forvandler seg til gift

Forskere var allerede klar over at triklosan kunne omdannes til dioksiner i
laboratoriet. Nå har de funnet ut at akkurat den samme prosessen kan skje i naturen, når stoffet utsettes for sollys. Og selv om gifta som lages er 150 000 ganger mildere enn de farligste dioksinene, er forskerne bekymret.

Kommer triklosanet i kontakt med klor, for eksempel i et renseanlegg, kan de to stoffene reagere med hverandre. Når forbindelsen av triklosan og klor igjen blir truffet at solstråler, kan den forvandles til et mye giftigere dioksin.

Vet ikke hva som skjer

- Det er ikke nødvendigvis så ille om dette skulle skje i overflata på elvene, sier William Arnold fra University of Minnesota i en pressemelding. Men det urovekkende er at resultatene peker i retning av at enda farligere stoffer kan dannes når triklosan sprer seg i miljøet.

Nå planlegger Arnold og kollegaene nye tester for å finne ut om det er noen sammenheng mellom høye nivåer av farlige dioksiner og store utslipp av triklosan i et område. I så fall kan mye tyde på at det bakteriedrepende midlet fra tannkremen brytes ned til sterke miljøgifter i naturen.

- Det at et stoff som triklosan forsvinner, betyr ikke nødvendigvis at miljøtrusselen er borte, sier Arnold. Den kan bare ha forvandlet seg til en annen fare.

Mange problemer

- Det er mange problemstillinger rundt bruken av triklosan, sier Kari Aa fra Statens forurensningstilsyn (SFT) til forskning.no. Vi vet blant annet at stoffet er veldig skadelig for vannlevende organismer.

Dessuten skal man være forsiktig med å strø rundt seg med bakteriedrepende stoffer. Det er ofte noen få hardføre bakterier som overlever, og dermed utvikler det seg motstandsdyktige superbakterier som ikke lar seg pelle på nesa av antibiotika.

Man kan også spørre seg om vi trenger all desinfiseringa i det hele tatt.

BBC: Fears over antibacterial ingredient

Powered by Labrador CMS