Lommetest avslører dårlig ånde

Spesialister i stank har snekret sammen en hendig liten test for råtten ånde. Blir den blå, er det best å holde smella.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvem av oss har ikke på ett eller annet tidspunkt pustet nervøst i lanken, i håp om å avsløre en eventuell Ånde, før den utretter illgjerninger på daten.

Men tilfeldig håndånding gir ikke noe sikkert svar på hva munnen lukter, hevder en av verdens mest kjente stinkforskere, professor Mel Rosenberg ved Tel Aviv University.

Han vet nemlig bedre råd.

Nå har Rosenberg og kollegaen Nir Sterer konstruert en enkel åndetester i lommeformat, som går under det talende navnet OkayToKiss – eller fritt oversatt: GreitÅKysse.

- Alt brukeren trenger å gjøre, er å legge litt spytt på et lite vindu på OkayToKiss-settet, forklarer professoren.

Skifter fargen på testen til blått, betyr det at det at munnen kan trenge en omgang med børsten før eventuelle kysseforsøk. Er den blank, kan du i hvert fall ikke beskylder ånden for å ha forpestet stevnemøtet.

Så hva er hemmeligheten bak åndeavsløreren?

Nye bakterier i sving

Det hele dreier seg om enzymer, ifølge nyhetssidene til Tel Aviv University.

En av årsakene til dårlige ånde, er såkalte Gram-negative bakterier. De lager illeluktende stoffer mens de bryter ned proteiner de finner i munnen.

Men den israelske forskerduoen oppdaget nylig at de Gram-negative bakteriene slett ikke er alene om ugjerningen.

Det finnes nemlig en hittil uoppdaget populasjon av Gram-positive bakteriene som har en finger med i spillet.

Disse encellede ugagnskråkene lager enzymer som knekker små biter av sukker vekk fra proteinene, slik at de blir lettere fordøyelige for den andre bakteriegruppa.

Det er nettopp enzymet som måles i lommetesten.

Enzymer­blått

- OkayToKiss blir blå hvis personen har enzymer i munnen som er produsert av Gram-positive bakterier. Tilstedeværelsen av disse enzymene betyr at munnen er opptatt med å lage bakterier som fremmer ekkel ånde, sier Rosenberg.

Ifølge universitetet kan produktet være klart for salg om så lite som et år. Det vil antageligvis være omtrent på størrelse med en pakke tyggegummi, og kan kastes etter bruk.

Hvordan du i tilfelle blått skal komme deg unna daten lenge nok til å finne en tannbørste og gjøre det nødvendige, sier forskningen imidlertid ingenting om.

Referanse:

N. Sterer, M. Shaharabany & M. Rosenberg, β-Galactosidase activity and H2S production in an experimental oral biofilm, mars 2009, Journal of Breath Research, 3.
 

Lenker:

Tel Aviv University: Are you Okay to Kiss?

Science: Halitosis Alert

Powered by Labrador CMS