Tarmbakterier i forkledning

Nede i magen får millioner av bakterier herje fritt, uten at immunforsvaret løfter en finger for å hive dem ut. Forskerne tror det skyldes at tarmfloraen forkler seg som tarm.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakterieinvasjoner kan bety en hel del trøbbel for kroppen. Derfor er vi utstyrt med et temmelig kampvillig immunsystem som stadig jobber med å kaste ut inntrengere. Skrotten er imidlertid langt fra steril.

I tarmen finnes for eksempel millioner av bakterier som lever herrens glade dager på restene av middagen fra i går. Men hvorfor lar immunforsvaret disse skapningene utfolde seg fritt i magen, mens det setter himmel og jord i bevegelse for å hive ut streptokokker fra halsen?

Søtt lureri

Forskere fra Harvard Medical School tror det rett og slett skyldes at tarmbakteriene opptrer i forkledning. Det viser seg nemlig at Bacteroides fragilis - en av de vanligste bakteriene i fordøyelsen - dekker utsida med sukkerstoffer som de har rappet fra celler i tarmveggen. Dermed forveksler immunforsvaret antageligvis de fremmede cellene med kroppens egne.

Og det er nok like greit. Bakteriene i tarmen hjelper oss nemlig med å bryte ned gjenstridige stoffer i maten, og å gjøre vitaminer og andre godsaker tilgjengelige for kroppen.

- Bacteroider er i stand til å fordøye et stort antall polysakkarider fra planter slik at verten er i stand til å bruke dem som energi, sier forsker Laurie Com stock til BBC News. Uten hjelp fra bakteriene hadde mange av disse polysakkaridene vært ubrukelige for oss.

Referanse:

J. Xu and J. I. Gordon, Honor thy symbionts, Proceedings of the National Academy of Sciences, September 2, 2003, vol. 100, no. 18, p 10452-10459.

Lenker:

Science: Bacteria’s Sweet Deception

BBC News: How gut bacteria escape detection

Powered by Labrador CMS