I denne stadig pågående bataljen mot antibiotika-resistente infeksjoner, tvinges forskere til å gå nye veier for å finne løsninger.
Antibakterielt i skinnet
Nå har kinesiske fagfolk tatt for seg ni typer frosker innen slekten Odorrana.
De ser mye mer av antibakterielle stoffer i skinnet til amfibiene, og en større variasjon, enn det som hittil har vært kjent.
Forskerne viser at skinnene til de undersøkte froskene inneholder over 700 antimikrobiske kjeder av aminosyrer (AMP).
Angriper inntrengere
Dette er peptider som fungerer slik i froskenes immunsystem at de angriper når froskene infiseres med sykdomsfremkallende mikrober.
Det viser seg videre at noen av peptidene har en slags dobbelfunksjon, de dreper ikke bare bakterier der og da, men bidrar til å aktivere resten av immunforsvaret til å delta i kampen.
Ved å undersøke hvordan stoffene jobber, kan forskere få ny og viktig kunnskap på veien mot å utvikle ny, og bedre, antibiotika enn dagens varianter.
Trenger sterkt forsvar
Årsaken til de rike forekomstene av AMP, ligger i froskenes tilpasning til et varmt, fuktig levemiljø der bakterier mildt sagt sprudler og formerer seg.
Med en sånn hverdag trenger du et sterkt forsvar mot infeksjoner av ymse slag.
Forskerne slår fast at omfanget av AMP i froskene står for nesten en tredel av den samlede mengden med slike antibakterielle stoff på jorda, ifølge en pressemelding fra American Chemical Society.
Referanse:
Annonse
Extremely Abundant Antimicrobial Peptides Existed in the Skins of Nine Kinds of Chinese Odorous Frogs Xinwang Yang, Wen-Hui Lee, og Yun Zhang. Journal of Proteome Research. Mer her.