Slitt sari mot kolera

Medisinsk forskning dreier seg ikke alltid om superavansert teknologi og biologisk molekyldesign. Av og til handler det om å finne enkle løsninger som lar seg gjennomføre fort, og amerikanske forskere mener kolera kan bekjempes med en gammel og avdanka sari.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år dør titusenvis av mennesker av kolera, som spres med vann og gir alvorlig diaré. Sykdommen herjer i de fattige delene av Asia, Afrika og Sør-Amerika, der befolkningen ofte ikke har annet valg enn å drikke infisert vann.

Forgiftede brønner

I Bangladesh har det for eksempel vist seg at brønnene fra 1970- og 1980-tallet er fulle av arsenikk, og dermed må man ta til takke med grumsete overflatevann. Det er akkurat her forskerne fra National Science Foundation (NSF) har satt i gang med et litt uvanlig medisinsk prosjekt.

Liten bakterie med stor planktonkompis

Kolerabakterien er bitte liten, og dermed vanskelig å få tak i, men det har lenge vært kjent at den lever i et tett samspill med en mye større planktonorganisme.

Forskerne fra National Science Foundation bestemte seg rett og slett for å sile ut planktonet, og se om bakterien forsvant på kjøpet. Og hva kunne være bedre enn å finne et filter som den fattige befolkningen allerede har for hånden?

Sari som sil

"Alt vann er ikke badevann."

Teamet testet om en gammel sari kunne duge som sil, og det
gjorde den. Hullene i den fine veven var for små til at planktonet klarte å skvise seg igjennom, og som man hadde håpet forble kolerabakterien hos sine strandede venner.

I laboratoriet fant man ut at 99 prosent av bakteriene ble borte ved å filtrere vannet igjennom fire lag saristoff. Kvinneklærne viste seg faktisk å være like effektive som spesialdesignede nylonfilter, og gamle sarier virket bedre enn nye. Der var nemlig trådene i veven blitt tovet sammen, og dermed ble hullene enda trangere.

Lovende forsøk

Så langt ser det ut til at teknikken kan virke i praksis også. I en forsøksperiode ble befolkningen i 27 landsbyer i Bangladesh bedt om å sile vannet, og det viste seg at tilfellene av kolera ble halvert i forhold til før forsøket.

- Befolkningens respons på programmet var også oppløftende, sier Rita Colwell fra NSF. De skjønte hvor viktig silinga var da de kikket i mikroskopet, og fikk se de små planktondyra som plasket rundt i det skitne vannet.

Men sariteknikken kan ikke utrydde sykdommen, og helt trygg er man ikke før man koker vannet eller renser det med kjemikalier. Men i fattige områder, hvor kjemikaliene er umulig å få tak i og brensel er dyrebart, er sarien definitivt bedre enn ingenting.

New Scientist: Old clothes filter out colera

Powered by Labrador CMS