Nye tall viser at salmonellatilfeller i danske fjærkre er redusert til null. Grisene ligger etter, forklarer Birgitte Helwhigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Salmonella utryddet i dansk fjærkre

Nye tall viser at salmonella fra danske egg og fjærkre har gitt tapt for myndighetenes grundige innsats – men kampen fortsetter blant griser. Frukt og grønnsaker er siste nye fiende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ingen som ble syke av å spise dansk fjærkre i 2011, og kun få personer ble det av danske egg.

Samtidig er antallet salmonellatilfeller fra danske griser halvert til syv prosent det siste året.

Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet presenterte nylig de nye tallene ved et seminar om matvareoverførte bakterier:

– Det er ikke sett så lavt nivå av salmonella i danske egg og fjærkre siden slutten av 1980-tallet. Det er virkelig flott, sier Helwigh.

En del salmonella oppdages aldri

Danskene får imidlertid fremdeles i seg en del salmonella – i fjor ble det registrert 1166 tilfeller.

Birgitte Helwigh og kollegene hennes, som arbeider med å fortolke statistikken, anslår imidlertid at det bare er ca. 10–20 prosent av tilfellene som registreres. Noen salmonellatilfeller er så milde at folk ikke går til legen.

Men det viktige poenget er altså at antallet er det laveste på 20 år, og en stadig mindre andel skyldes danske produkter – resten kommer fra importerte matvarer, ukjente kilder og ikke minst fra mat folk spiser i utlandet.

Danmark har nulltoleranse

Ifølge Helwigh skyldes en stor del av suksessen myndighetenes og bransjens harde arbeid gjennom mange år.

Hvis myndighetene i dag finner ut at en bestemt kylling har salmonella, vil verken kjøtt eller egg fra gården kunne selges som ferskvare.

Nå har forskerne begynt å rette søkelys mot andre smittekilder:

– Det har kommet mer fokus på salmonellabakterier i frukt og grønnsaker. I år hadde vi for eksempel for første gang et salmonellautbrudd som kom fra tomater, sier hun.

Spillvann kan være kilde

Det virker kanskje merkelig at salmonella kan komme fra grønnsaker, når bakterien bare utvikler seg i levende vesener. Men det skyldes at det kan være avføring og andre etterlatenskaper i spillvann som brukes til vanning.

– Vi importerer mer og mer frukt og grønt fra utlandet, og vi vet at det kan være salmonella i noen av disse produktene, så det er viktig å få kunnskap på dette området. Men det imidlertid også viktig at vi fremdeles holder et våkent øye med situasjonen i husdyrene våre, ikke minst i griseproduksjonen, hvor det fortsatt er altfor mye salmonella, sier Helwigh.

Referanse:

Helwigh og Müller (red): Annual Report on Zoonoses in Denmark 2011

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Fakta:

Den vitenskapelige termen for sykdommer som kan overføres fra dyr til menneske, er zoonoser. Seminaret om den danske matbakteriesituasjonen ble presentert ved Zoonosesenteret ved DTU Fødevareinstituttet.

Hva er salmonella?

Det finnes mange forskjellige typer av salmonellabakterier. Noen finner man bare i én dyreart, andre kan leve i mange forskjellige arter, inkludert mennesket. Urter og grønnsaker kan være infisert gjennom vanning.

Bakteriene angriper mage/tarm-kanalen. I alvorligere tilfeller kan den gå over i lymfesystemet og i blodbanen. Personer som er generelt sårbare, som syke, barn og eldre, vil være vesentlig mer utsatt.

Salmonella kan gi både en lett infeksjon med diaré to til tre ganger om dagen i et par dager, men den kan også gi alvorlige infeksjoner med hyppige avføringer, magekramper og livstruende tilstand.

De fleste mildere formene går over etter fire til syv dager uten annen behandling enn hvile og væske. I andre tilfeller er det nødvendig med antibiotikabehandling.

Kilde: Nettdoktor og Birgitte Helwigh

Powered by Labrador CMS