Annonse

Munnvann virker

Kan dårlig ånde fordrives med munnvann? Jepp, sier den samlede forskningen på feltet. Men noen av midlene kan farge tennene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Vi har vel alle vært inne på tanken, der vi klamrer oss til stanga sammen med alle de andre miserable morgenreisende på bussen:

- Herremin, nå har jeg sikkert skikkelig råtten ånde.

Dessverre er det temmelig stor risiko for at mistanken er berettiget. Halvparten av befolkningen sliter nemlig med dårlig ånde. Dermed er det heller ikke rart at det finnes en hel rekke munnskyllemidler som etter sigende skal bøte på problemet.

Men holder produktene det de lover?

Ja, mener forskere fra Cochrane Library, som har gått igjennom fem ulike undersøkelser av saken.

Råtne egg

Det er vanligvis bakterier på tunga som er ansvarlige for den eggeaktige eimen som siver ut fra upussede morgenmunner. Bakteriene lager nemlig stinkende svovelforbindelser mens de mesker seg med matrester i munnen.

Ett av stoffene de lager, er faktisk hydrogensulfid – akkurat den samme forbindelsen som gir råtne egg den infernalske lukta.

Men det finnes altså et bredt utvalg av tannvann som skal rydde opp mellom gummene. Disse midlene kan inneholde både stoffer som dreper bakterier og zink og andre forbindelser som nøytraliserer de illeluktende kjemikaliene.

Og nå har forskerne gjort den aller første systematiske undersøkelsen av hvorvidt de faktisk virker, står det i ei pressemelding fra The Cochrane Library.

De har gått igjennom fem studier med til sammen 295 deltagere, og konklusjonen er oppløftende både for ivrige munnskyllere og alle som tjener penger på dem:

- Veldig gode

- Vi fant ut at både antibakterielle munnskyllemidler og midler som inneholder luktnøytraliserende kjemikalier faktisk er veldig gode til å kontrollere dårlig ånde, sier Zbys Fedorowicz fra Ministry of Health i Bahrain.

Skyllemidler som for eksempel inneholdt de bakteriedrepende stoffene klorhexidin eller cetylpyridin viste seg å være vesentlig mer effektive enn narreskyllemidler (placebo) i tester hvor ånden ble vurdert av menneskelige testsniffere.

Og zink og klorindioksid så ut til å gjøre susen når det gjaldt å ødelegge de stinkende stoffene som bakteriene lager.

Misfargede tenner

Men forskerne råder likevel folk til å velge munnskyll med omhu. Stoffet klorhexidin gir nemlig en midlertidig misfarging av tennene, og kan også forstyrre smakssansen ei stund, skriver de.

Som vanlig avslutter vitenskapsfolka med å oppfordre til mer forskning, for eksempel for å finne ut om noen av produktene på markedet er bedre enn andre.

Men skal slike undersøkelser gjøres, er det ingen vits i å bruke ressursene på nymotens elektroniske luktmålingsduppeditter, framholder Fedorowicz.

- Det finnes ingen erstatning for en menneskelig nese når det gjelder å lukte seg fram til dårlig ånde, sier han.

Så hvis medpassasjerene holder pusten under hele bussturen, vet du altså hvordan det er fatt.

Referanse:

Fedorowicz Z, Aljufairi H, Nasser M, Outhouse TL, Pedrazzi V, Mouthrinses for the treatment of halitosis, Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4. Art. No.: CD006701.

Lenke:

Cochrane Library
 

Powered by Labrador CMS