Puss, puss, så får du en…

… formel! Hvor lenge og hvor hardt skal man egentlig børste? Engelske forskere har funnet oppskriften på den perfekte pussen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke likegyldig hvordan man pusser tennene, og resultatet blir ikke nødvendigvis bedre jo mer man gnikker og gnurer. Den perfekte oppskriften er to minutter med 150 grams trykk, mener forskerne ved University of Newcastle upon Tyne.

Frivillige pussere

Formelen ble funnet ved at en gruppe frivillige engelskmenn lekte seg med elektriske tannbørster, og testet ut hele 16 kombinasjoner av tannpussing i løpet av fire uker. Pussetiden ble variert mellom 30, 60, 120 og 180 sekunder, og trykket (av børsten mot tennene altså) mellom 75, 150, 225 og 300 gram.

Forskerne målte nivået av plakk både før og etter, og det viste seg altså at to minutters børsting med 150 grams trykk var det som skulle til. (150 grams trykk tilsvarer omtrent en appelsin, påstår forskerne, for den som blir noe klokere av det.)

Skadelig

Pusser du mindre enn dette blir du ikke kvitt nok plakk. Men driver du med gnukking ut over den magiske formelen, kan du ende opp med skade på både emalje og tannkjøtt, uten å få has på flere bakterier.

- Selv om vi fant ut at man må børste ganske lenge og hardt for å kvitte seg med nok plakk, viser undersøkelsen at pussing ut over et visst punkt er hensiktsløst, og kan skade gummene, sier Peter Heasman, professor i periodontologi ved Newcastle University’s School of Dental Sciences i en pressemelding.

Men hvordan kan man egentlig vite om man er for hardhendt?

Gode råd

- Hvis busten på børsta begynner å sprike veldig fort, er det nok et tegn på at man er for hard på labben, sier Bente Hansen, leder av tannpleierutdanningen ved Universitetet i Oslo. Da kan det lønne seg å holde tannbørsten i et pennegrep, i stedet for det vanlige kraftgrepet med hele neven.

Dessuten anbefaler tannpleierne myk eller medium børste, selv om det også selges harde tannkoster i butikkene. Og hvordan skal man utnytte de to anbefalte minuttene optimalt?

- Det aller viktigste er at man er systematisk, sier Hansen til forskning.no.

- Begynn i et hjørne, og puss deg grundig igjennom hele munnen. Pass på at ingen flater blir glemt, ikke engang tunga. Den er nemlig et fint bosted for massevis av bakterier.

Husker du i tillegg å bruke fluortannkremen og tanntråd, skulle du ha ditt på det tørre. Lykke til!

Powered by Labrador CMS