Du har din egen zoo

Nå til dags skulle man kanskje tro at utsida vår er så reinskurt at vi nesten er sterile. Vi kunne nok ikke tatt mer feil. Ny forskning antyder nemlig at mer enn hundre ulike bakteriearter boltrer seg på huden i hopetall.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare å innse det:

Når det gjelder oversikt over bakterieliv, er menneskekroppen en temmelig hvit flekk på kartet. Vi vet at det antageligvis lever ti ganger flere mikrober på kroppen enn vi har egne celler, og at fordøyelsessystemet og huden er yndede bosteder.

Men hvem er alle disse ørsmå krypene?

Martin J. Blaser og kollegaene hans fra New York University presenterer nå den første studien hvor forskere har brukt avanserte molekylære teknikker for å finne ut mer om hvilke innbyggere som bor på huden vår.

Etter å ha undersøkt prøver fra underarmene hos tre damer og tre menn fant forskerne ikke mindre enn 182 forskjellige bakteriearter. Åtte prosent av dem var ukjente for vitenskapen.

- Huden er bostedet til en formidabel dyrehage av bakterier, sier Blaser i ei pressemelding.

Unik bakteriekultur

Man kan så klart ikke trekke alle mulige slags konklusjoner ut fra prøver fra bare seks mennesker, men forskerne mener likevel de har grunnlag for å hevde at livet på huden kan variere sterkt fra person til person.

Det viste seg nemlig at over 70 prosent av bakteriene på hver av forsøkspersonene bare levde på denne personen. Bare fire arter fantes hos alle sammen.

- Dette kom som en overraskelse, sier Zhan Gao, som ledet studien.

- Men mange faktorer virker inn på bakteriene i huden, for eksempel vær, eksponering for lys, og bruk av kosmetikk.

Det kom tydelig fram etter at forskerne analyserte prøver fra fire av de samme personene, tatt 8-10 måneder etter første runde. Da så det nemlig ut til at utvalget av bakterier på samme person hadde forandret seg.

Det virket likevel som om hver av prøveklutene hadde en gjeng med faste følgesvenner.

- Dette antyder at det finnes haugevis av bakterier på alle menneskers hud. Noen blir værende, mens andre kommer og går, avslutter Zhan, og legger til at den naturlige bakteriekulturen på huden ikke er skadelig .

Referanse:

Z. Gao, C. Tseng, Z. Pei & M. J. Blaser, Molecular analysis of human forearm superficial skin bacterial biota, Proceedings of the National Academy of Sciences, publisert i nettutgaven 5. februar 2007.

Powered by Labrador CMS